Het effect van Cone Beam CT op het behandelresultaat in de mondzorg
Citations
Series / Report no.
Open Access
Type
Language
Date
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Title
Translated Title
Published in
Abstract
Cone beam Computed Tomography (CBCT) is een relatief nieuwe techniek die met röntgenstraling driedimensionale afbeeldingen van de mond maakt en wordt gebruikt om diagnoses te stellen. In Nederland is deze techniek binnen de mondzorg in opkomst. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen goede reden is CBCT voor mondzorg routinematig in te zetten, omdat voor de meeste toepassingen het nut hiervoor niet voldoende wetenschappelijk is aangetoond. Daarbij komt dat de patiënt een stralingsdosis krijgt die tien tot honderd keer groter is dan bij de tweedimensionale foto's.
Bij een beperkt aantal aandoeningen, die vooral door specialisten worden behandeld, kan CBCT meerwaarde hebben als conventionele diagnostiek onvoldoende oplevert. Bijvoorbeeld bij een gehemeltespleet (schizis) of bij het bepalen van de ligging van tanden of kiezen die niet op normale wijze doorkomen. Alleen als er aanwijzingen zijn voor afwijkingen in het kaakgewricht, is CBCT direct de aangewezen techniek om een diagnose te stellen.
Het onderzoek van het RIVM was gericht op het effect van de CBCT op het behandelresultaat in de mondzorg. Hiervoor zijn deskundigen geraadpleegd en is literatuuronderzoek gedaan. Opdrachtgever was het ministerie van VWS, dat de resultaten gebruikt als voorbereiding op het te ontwikkelen beleid over dit onderwerp. Binnen de huidige regelgeving kunnen dit soort apparaten zonder vergunning worden aangeschaft. Er bestaat wel een meldingsplicht.