Show simple item record

dc.contributor.authorBrinkmann FJJ
dc.contributor.authorFortezza F
dc.contributor.authorWillemsen WH
dc.date.accessioned2007-03-09T16:49:20Z
dc.date.available2007-03-09T16:49:20Z
dc.date.issued1997-01-31en_US
dc.identifier609021011en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/10157
dc.description.abstractAs a prevention of lumping small quantities of iron-cyanide-complexes (15-60 mg CN/kg) are added to the salt for icy roads. It is shown that these concentrations pose no risks to health or ecosystems. After a winterperiod however, sludge from waste-water treatment plants may contain concentrations close to 50 mg CN/kg, the Dutch limit for chemical waste.
dc.description.abstractOp grond van een vraag over de implicaties van het gebruik van complexe ijzercyaniden als antiklonteringsmiddel in strooizout, zijn zowel de humaan-toxicologische als de eco-toxicologische risico's van dergelijk gebruik nader ge-evalueerd. Directe risico's bleken niet aanwezig. Tevens is onderzoek uitgevoerd naar de cyanidegehalten in monsters zuiveringsslib uit plaatsen met een gemengd rioolstelsel. Deze monsters werden genomen kort na afloop van de vorstperiode en de be-eindiging van de gladheidsbestrijding begin 1996. Uit dit onderzoek is gebleken dat de cyanidegehalten in dit slib de grenswaarde benaderen, waarbij het slib moet worden beschouwd als een gevaarlijke afvalstof. Onder speciale omstandigheden, zoals een extra hoge dosering strooizout, zullen zich dus moeilijkheden kunnen voordoen bij de afzet en de verwerking van slib afkomstig van zuiveringsinstallaties die gekoppeld zijn aan een gemengd rioolstelsel.
dc.format.extent666000 bytesen_US
dc.format.extent681538 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 609021011en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021011.htmlen_US
dc.subject.otherskid preventionen
dc.subject.othersalten
dc.subject.othercyanidesen
dc.subject.othersewage sludgeen
dc.subject.otherhealthen
dc.subject.otherecotoxicologyen
dc.subject.otheriron-cyanide-complexesen
dc.subject.othergladheidsbestrijdingnl
dc.subject.otherzoutnl
dc.subject.othercyanidesnl
dc.subject.otherzuiveringsslibnl
dc.subject.othergezondheidnl
dc.subject.otherecotoxicologienl
dc.subject.othercomplexe cyanidesnl
dc.titleConsequenties van ijzercyanidecomplexen in strooizouten_US
dc.title.alternativeConsequences of ion-cyanide-complexes used in salt for icy roadsen_US
dc.typeReport
dc.contributor.departmentIEMen_US
dc.contributor.departmentLWDen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T08:34:15Z
html.description.abstractAs a prevention of lumping small quantities of iron-cyanide-complexes (15-60 mg CN/kg) are added to the salt for icy roads. It is shown that these concentrations pose no risks to health or ecosystems. After a winterperiod however, sludge from waste-water treatment plants may contain concentrations close to 50 mg CN/kg, the Dutch limit for chemical waste.
html.description.abstractOp grond van een vraag over de implicaties van het gebruik van complexe ijzercyaniden als antiklonteringsmiddel in strooizout, zijn zowel de humaan-toxicologische als de eco-toxicologische risico's van dergelijk gebruik nader ge-evalueerd. Directe risico's bleken niet aanwezig. Tevens is onderzoek uitgevoerd naar de cyanidegehalten in monsters zuiveringsslib uit plaatsen met een gemengd rioolstelsel. Deze monsters werden genomen kort na afloop van de vorstperiode en de be-eindiging van de gladheidsbestrijding begin 1996. Uit dit onderzoek is gebleken dat de cyanidegehalten in dit slib de grenswaarde benaderen, waarbij het slib moet worden beschouwd als een gevaarlijke afvalstof. Onder speciale omstandigheden, zoals een extra hoge dosering strooizout, zullen zich dus moeilijkheden kunnen voordoen bij de afzet en de verwerking van slib afkomstig van zuiveringsinstallaties die gekoppeld zijn aan een gemengd rioolstelsel.


Files in this item

Thumbnail
Name:
609021011.pdf
Size:
665.5Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record