Show simple item record

dc.contributor.authorBeek ACW van de
dc.contributor.authorRitsema R
dc.contributor.authorWiel HJ van de
dc.date.accessioned2007-03-09T16:58:08Z
dc.date.available2007-03-09T16:58:08Z
dc.date.issued1995-12-31en_US
dc.identifier692210005en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/10283
dc.description.abstractFor adequate uphold of the Dutch Degree on Cadmium a rapid determination of cadmium in plastics is necessary. However, conventional applications are very timeconsuming. Wavelength-dispersive X-ray fluorescence spectrometry is an attractive technique for screening. It is shown that WD-XRF in combination with software to reduce matrix influences allows for the quantitative analysis within 20 minutes. The method is applicable to regular plastics and does not require plastics standards for calibration.
dc.description.abstractVoor adequate handhaving van het Cadmiumbesluit Wet milieugevaarlijke stoffen blijkt een snelle bepaling van het cadmiumgehalte in kunststof noodzakelijk. De aangewezen technieken zijn erg tijdrovend. Golflengte-dispersieve rontgenfluorescentie-spectrometrie (WD-XRF) is een geschikte techniek om het cadmiumgehalte te screenen. WD-XRF in combinatie met speciale software om de matrixeffecten te reduceren, maakt het mogelijk een kwantitatieve analyse van elementen in kunststof uit te voeren in circa 20 minuten. De methode is geschikt voor kunststoffen, er zijn geen matrixafhankelijke standaarden vereist. Het gehalte aan cadmium gemeten met de combinatie XRF / Uniquant bedraagt 88 - 110% van het gehalte aan cadmium gemeten met Instrumentele Neutronen Activerings Analyse (INAA).
dc.format.extent630000 bytesen_US
dc.format.extent645834 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 692210005en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/692210005.htmlen_US
dc.subject.othersyntheticsen
dc.subject.otheranalysisen
dc.subject.othercadmiumen
dc.subject.othermeasurement equipmenten
dc.subject.otherfluorometryen
dc.subject.otherx-ray spectrometryen
dc.subject.otherdispersionen
dc.subject.otherkunststofnl
dc.subject.otheranalysenl
dc.subject.othercadmiumnl
dc.subject.othermeetapparatuurnl
dc.subject.otherspectrometrienl
dc.subject.otherdispersienl
dc.subject.otherrontgenfluorescentieprectrometrienl
dc.titleMogelijkheden voor snelle kwantitatieve analyse van cadmium in kunststoffen met golflengte-dispersieve rontgenfluorescentiespectrometrieen_US
dc.title.alternativeFeasability of rapid quantitative analysis of cadmium in plastics using wavelength dispersive X-ray fluorescence spectrometryen_US
dc.contributor.departmentLACen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T08:52:35Z
html.description.abstractFor adequate uphold of the Dutch Degree on Cadmium a rapid determination of cadmium in plastics is necessary. However, conventional applications are very timeconsuming. Wavelength-dispersive X-ray fluorescence spectrometry is an attractive technique for screening. It is shown that WD-XRF in combination with software to reduce matrix influences allows for the quantitative analysis within 20 minutes. The method is applicable to regular plastics and does not require plastics standards for calibration.
html.description.abstractVoor adequate handhaving van het Cadmiumbesluit Wet milieugevaarlijke stoffen blijkt een snelle bepaling van het cadmiumgehalte in kunststof noodzakelijk. De aangewezen technieken zijn erg tijdrovend. Golflengte-dispersieve rontgenfluorescentie-spectrometrie (WD-XRF) is een geschikte techniek om het cadmiumgehalte te screenen. WD-XRF in combinatie met speciale software om de matrixeffecten te reduceren, maakt het mogelijk een kwantitatieve analyse van elementen in kunststof uit te voeren in circa 20 minuten. De methode is geschikt voor kunststoffen, er zijn geen matrixafhankelijke standaarden vereist. Het gehalte aan cadmium gemeten met de combinatie XRF / Uniquant bedraagt 88 - 110% van het gehalte aan cadmium gemeten met Instrumentele Neutronen Activerings Analyse (INAA).


Files in this item

Thumbnail
Name:
692210005.pdf
Size:
630.6Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record