Show simple item record

dc.contributor.authorMeinardi CR
dc.contributor.authorRolf A
dc.contributor.authorKlaver G
dc.contributor.authorOs B van
dc.date.accessioned2007-03-09T17:13:36Z
dc.date.available2007-03-09T17:13:36Z
dc.date.issued1999-04-01en_US
dc.identifier714851003en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/10352
dc.description.abstractThe "sprengen" are water courses dug centuries ago in the Netherlands to discharge groundwater from the Veluwe hills. Natural vegetation has always prevailed in the recharge areas, agriculture and villages being nearly absent. An investigation in 1996 (continuing from a similar investigation in 1986) comprised the sampling of sprengen and groundwater in the surroundings. It was aimed at studying the relationship between the chemical composition of precipitation, groundwater and the water from the sprengen. The concentrations of the major components and many micro-components in the water were determined by the Netherlands Institute for Applied Geosciences, NITG. Hydrological investigations, including geo-physical soundings of the soil, discharge measurements and determinations of isotope concentrations in the water, were executed to study the residence times of the water in the soil. All measurement data are documented in this report, while the observations are discussed in a follow-up report.
dc.description.abstractSprengen zijn de in vroeger tijden gegraven waterlopen die het grondwater van de Veluwe draineren. Bij een onderzoek in 1996 zijn monsters genomen uit de sprengen langs de oost- en de zuidrand, uit boringen met filters op verschillende diepten en uit handboringen naast de sprengen om de relatie te bestuderen tussen de samenstelling van de neerslag, van het grondwater en van de sprengen. Aan de monsters zijn de concentraties van de hoofdcomponenten geanalyseerd. Het NITG heeft de concentraties van een groot aantal microcomponenten bepaald. Hydrologisch onderzoek is uitgevoerd voor de bepaling van de verblijftijden in de bodem van het grondwater en van het door de sprengen afgevoerde water, in de vorm van geofysisch onderzoek van de bodem, metingen van de afvoer en bepaling van de concentraties aan de isotopen 2H, 3H en 18O in het water. Het onderzoek van de sprengen en het grondwater sluit aan bij eenzelfde type onderzoek in 1986. Het onderhavige rapport bevat de meet-gegevens.
dc.format.extent1930000 bytesen_US
dc.format.extent1976056 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 714851003en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/714851003.htmlen_US
dc.subject.othernature areasen
dc.subject.othergroundwateren
dc.subject.otherwater coursesen
dc.subject.otherbrooksen
dc.subject.otherflowen
dc.subject.othercompositionen
dc.subject.otherprecipitationen
dc.subject.othereutroficationen
dc.subject.othertrace elementsen
dc.subject.otherhydrologyen
dc.subject.otherhydrochemistryen
dc.subject.othernatuurgebiedennl
dc.subject.othergrondwaternl
dc.subject.otherwaterlopennl
dc.subject.otherbekennl
dc.subject.othersamenstellingnl
dc.subject.otherneerslagnl
dc.subject.othersporenelementennl
dc.subject.otherhydrologienl
dc.subject.otherveluwenl
dc.subject.othersprengennl
dc.subject.otherhydrochemienl
dc.subject.othermicrocomponentennl
dc.titleResultaten van de metingen aan de sprengen en het grondwater van de Veluween_US
dc.title.alternativeResults of field measurements at groundwater and sprengen of the Veluween_US
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLBGen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T09:02:32Z
html.description.abstractThe "sprengen" are water courses dug centuries ago in the Netherlands to discharge groundwater from the Veluwe hills. Natural vegetation has always prevailed in the recharge areas, agriculture and villages being nearly absent. An investigation in 1996 (continuing from a similar investigation in 1986) comprised the sampling of sprengen and groundwater in the surroundings. It was aimed at studying the relationship between the chemical composition of precipitation, groundwater and the water from the sprengen. The concentrations of the major components and many micro-components in the water were determined by the Netherlands Institute for Applied Geosciences, NITG. Hydrological investigations, including geo-physical soundings of the soil, discharge measurements and determinations of isotope concentrations in the water, were executed to study the residence times of the water in the soil. All measurement data are documented in this report, while the observations are discussed in a follow-up report.
html.description.abstractSprengen zijn de in vroeger tijden gegraven waterlopen die het grondwater van de Veluwe draineren. Bij een onderzoek in 1996 zijn monsters genomen uit de sprengen langs de oost- en de zuidrand, uit boringen met filters op verschillende diepten en uit handboringen naast de sprengen om de relatie te bestuderen tussen de samenstelling van de neerslag, van het grondwater en van de sprengen. Aan de monsters zijn de concentraties van de hoofdcomponenten geanalyseerd. Het NITG heeft de concentraties van een groot aantal microcomponenten bepaald. Hydrologisch onderzoek is uitgevoerd voor de bepaling van de verblijftijden in de bodem van het grondwater en van het door de sprengen afgevoerde water, in de vorm van geofysisch onderzoek van de bodem, metingen van de afvoer en bepaling van de concentraties aan de isotopen 2H, 3H en 18O in het water. Het onderzoek van de sprengen en het grondwater sluit aan bij eenzelfde type onderzoek in 1986. Het onderhavige rapport bevat de meet-gegevens.


Files in this item

Thumbnail
Name:
714851003.pdf
Size:
1.884Mb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record