Show simple item record

dc.contributor.authorUffink GJM
dc.contributor.authorLinden AMA van der
dc.date.accessioned2007-03-09T17:16:55Z
dc.date.available2007-03-09T17:16:55Z
dc.date.issued1998-03-31en_US
dc.identifier716601002en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/10391
dc.description.abstractThe impact of dispersion on the concentration of pesticide in the saturated groundwater was studied using scenario-type computer simulations for an area in the eastern part of the Netherlands (Lochem). The simulations demonstrated concentrations to decrease with depth; however, the rate of reduction is not systematic and varies throughout the area. On the boundaries between maize-land and grassland the reduction is considerable. In other parts of the area the reduction is limited and the concentrations gradually approach input concentrations, especially for long-term applications (i.e. > 10 years). The decrease in concentration by dispersion is based on the mixing of contaminated water with water from the surrounding areas. Therefore, the reduction for diffuse contamination or in cases where the load is maintained at a certain level for a long period of time, will be low. The most important effect of dispersion is the leveling out of peaks. The final rate of dilution depends highly on the situation in the surrounding area. Occurrence of dispersion itself is no guarantee that concentrations at a depth of 10 m will be reduced to below the threshold level, when they are above the threshold level in the uppermost groundwater.
dc.description.abstractDe gevolgen van dispersie op de pesticideconcentratie in het verzadigde grondwater is onderzocht aan de hand van scenario computer simulaties voor een gebied in Nederland (Lochem). De simulaties tonen aan dat de concentratie afneemt met de diepte, maar de mate waarin dit gebeurt is niet systematisch en varieert over het gebied. Aan de randen, waar maisland en grasland aan elkaar grenzen is de reductie aanzienlijk. In andere delen, vooral bij lange belastingsperioden (d.w.z. > 10 jaar), is de reductie beperkt en naderen de concentraties geleidelijk de ingangsconcentraties. De verlaging van de concentratie door dispersie is gebaseerd op menging van het verontreinigde grondwater met grondwater uit de omringende gebieden. Dat betekent dat de reductie klein zal zijn als er sprake is van diffuse verontreiniging of wanneer de belasting lange tijd op een bepaald niveau blijft. Het belangrijkste effect van dispersie is het afvlakken van pieken. De uiteindelijke verdunning hangt daarom in hoge mate af van hetgeen er in de omgeving gebeurt. Het optreden van dispersie is op zich geen garantie dat concentraties op 10 meter diepte worden gereduceerd tot beneden de drempelwaarde als ze in het bovenste grondwater net boven die waarde liggen.
dc.format.extent5173000 bytesen_US
dc.format.extent5296476 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM rapport 716601002en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/716601002.htmlen_US
dc.subject.otherpesticidesen
dc.subject.othergroundwateren
dc.subject.otherdispersionen
dc.subject.othersimulationen
dc.subject.othermodelen
dc.subject.otherbestrijdingsmiddelennl
dc.subject.othergrondwaternl
dc.subject.otherverspreidingnl
dc.subject.othersimulatienl
dc.subject.othermodelnl
dc.titleDilution of pesticides in groundwater during advective dispersive transporten_US
dc.title.alternativeVerdunning van bestrijdingsmiddelen in het grondwater gedurende advectief-dispersief transporten_US
dc.contributor.departmentLBGen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T09:09:49Z
html.description.abstractThe impact of dispersion on the concentration of pesticide in the saturated groundwater was studied using scenario-type computer simulations for an area in the eastern part of the Netherlands (Lochem). The simulations demonstrated concentrations to decrease with depth; however, the rate of reduction is not systematic and varies throughout the area. On the boundaries between maize-land and grassland the reduction is considerable. In other parts of the area the reduction is limited and the concentrations gradually approach input concentrations, especially for long-term applications (i.e. > 10 years). The decrease in concentration by dispersion is based on the mixing of contaminated water with water from the surrounding areas. Therefore, the reduction for diffuse contamination or in cases where the load is maintained at a certain level for a long period of time, will be low. The most important effect of dispersion is the leveling out of peaks. The final rate of dilution depends highly on the situation in the surrounding area. Occurrence of dispersion itself is no guarantee that concentrations at a depth of 10 m will be reduced to below the threshold level, when they are above the threshold level in the uppermost groundwater.
html.description.abstractDe gevolgen van dispersie op de pesticideconcentratie in het verzadigde grondwater is onderzocht aan de hand van scenario computer simulaties voor een gebied in Nederland (Lochem). De simulaties tonen aan dat de concentratie afneemt met de diepte, maar de mate waarin dit gebeurt is niet systematisch en varieert over het gebied. Aan de randen, waar maisland en grasland aan elkaar grenzen is de reductie aanzienlijk. In andere delen, vooral bij lange belastingsperioden (d.w.z. > 10 jaar), is de reductie beperkt en naderen de concentraties geleidelijk de ingangsconcentraties. De verlaging van de concentratie door dispersie is gebaseerd op menging van het verontreinigde grondwater met grondwater uit de omringende gebieden. Dat betekent dat de reductie klein zal zijn als er sprake is van diffuse verontreiniging of wanneer de belasting lange tijd op een bepaald niveau blijft. Het belangrijkste effect van dispersie is het afvlakken van pieken. De uiteindelijke verdunning hangt daarom in hoge mate af van hetgeen er in de omgeving gebeurt. Het optreden van dispersie is op zich geen garantie dat concentraties op 10 meter diepte worden gereduceerd tot beneden de drempelwaarde als ze in het bovenste grondwater net boven die waarde liggen.


Files in this item

Thumbnail
Name:
716601002.pdf
Size:
5.051Mb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record