Show simple item record

dc.contributor.authorDekker PM
dc.date.accessioned2007-03-09T17:23:46Z
dc.date.available2007-03-09T17:23:46Z
dc.date.issued1995-07-31en_US
dc.identifier771401006en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/10501
dc.description.abstractThis report describes a study to the concentrations of heavy metals and arsenic in compost from different areas. The contents of Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn and As are compared with maximum tolerable levels of metals in compost. More over, a statistical research is carried out to the relation between the contents of metals in compost and i) the contents of metals in soil, ii) air deposition, iii) percentage garden and iv) season.
dc.description.abstractGFT-compost, afkomstig van gescheiden ingezameld huishoudelijk afval, voldoet in de regel niet aan de kwaliteitseisen van zeer schone compost (AmvB BOOM). In het component-onderzoek wordt nagegaan of de belastende stoffen afkomstig zijn van bepaalde componenten in GFT, zodat deze componenten eventueel buiten de gescheiden inzameling van GFT kunnen worden gehouden. Voor elk onderzocht composteerbedrijf is het gemiddelde metaalgehalte in GFT-compost gerelateerd aan de normen voor schone en zeer schone compost. Daaruit bleek dat de gemiddelde compost ruimschoots voldeed aan de normen voor schone compost (BOOM-2). Na toetsing van de metaalgehalten aan de normen voor zeer schone compost (BOOM-1) bleken Cu, Ni, Pb en met name Zn de normen (sterk) te overschrijden. De kwaliteit van GFT-compost afkomstig van verschillende composteerbedrijven vertoont geen relatie met de bodemkwaliteit, de luchtdepositie, het tuinpercentage en het seizoen. Mogelijk speelt het composteerproces een belangrijkde rol in de kwaliteit van GFT-compost. In een vervolgonderzoek wordt de bijdrage van belastende stoffen van de diverse GFT-fracties aan de compost onderzocht.
dc.format.extent672000 bytesen_US
dc.format.extent687731 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 771401006en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/771401006.htmlen_US
dc.subject.othergft-composten
dc.subject.otherbodemkwaliteiten
dc.subject.otherluchtdepositieen
dc.subject.othertuinpercentageen
dc.subject.otherseizoen; procesen
dc.subject.othernormen
dc.titleOnderzoek naar de herkomst van zware metalen en organische stoffen in GFT-compost. Deel I.1 Kwaliteit van GFT-composten_US
dc.title.alternativeInvestigation into the place of heavy metals and organic compounds in compost. Part I.1 Quality of composten_US
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLAEen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T09:27:02Z
html.description.abstractThis report describes a study to the concentrations of heavy metals and arsenic in compost from different areas. The contents of Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn and As are compared with maximum tolerable levels of metals in compost. More over, a statistical research is carried out to the relation between the contents of metals in compost and i) the contents of metals in soil, ii) air deposition, iii) percentage garden and iv) season.
html.description.abstractGFT-compost, afkomstig van gescheiden ingezameld huishoudelijk afval, voldoet in de regel niet aan de kwaliteitseisen van zeer schone compost (AmvB BOOM). In het component-onderzoek wordt nagegaan of de belastende stoffen afkomstig zijn van bepaalde componenten in GFT, zodat deze componenten eventueel buiten de gescheiden inzameling van GFT kunnen worden gehouden. Voor elk onderzocht composteerbedrijf is het gemiddelde metaalgehalte in GFT-compost gerelateerd aan de normen voor schone en zeer schone compost. Daaruit bleek dat de gemiddelde compost ruimschoots voldeed aan de normen voor schone compost (BOOM-2). Na toetsing van de metaalgehalten aan de normen voor zeer schone compost (BOOM-1) bleken Cu, Ni, Pb en met name Zn de normen (sterk) te overschrijden. De kwaliteit van GFT-compost afkomstig van verschillende composteerbedrijven vertoont geen relatie met de bodemkwaliteit, de luchtdepositie, het tuinpercentage en het seizoen. Mogelijk speelt het composteerproces een belangrijkde rol in de kwaliteit van GFT-compost. In een vervolgonderzoek wordt de bijdrage van belastende stoffen van de diverse GFT-fracties aan de compost onderzocht.


Files in this item

Thumbnail
Name:
771401006.pdf
Size:
671.6Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record