Show simple item record

dc.contributor.authorBeusen AHW
dc.contributor.authorBoekhold AE
dc.contributor.authorMakaske GB
dc.contributor.authorLinden AMA van der
dc.date.accessioned2012-12-12T15:02:59Z
dc.date.available2012-12-12T15:02:59Z
dc.date.issued1997-06-30
dc.identifier715801006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/257102
dc.description.abstractHet simulatiemodel PESTLA wordt in Nederland gebruikt in zowel het milieukwaliteitsbeleid als bij de beoordeling van de toelating van bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook van groot belang dat er een breed vertrouwen in het model bestaat. Omdat het vertrouwen als niet breed genoeg werd ervaren is het project 'Validatie van het PESTLA model' gestart. Als onderdeel van dit project is gekeken naar de mogelijkheid de validatie-status van PESTLA te verhogen door vergelijking met andere modellen. Het rapport beschrijft de resultaten van berekeningen die met de modellen LEACHP, PELMO, PESTLA en PRZM-1 zijn gemaakt voor het Nederlandse standaardscenario voor de berekening van uitspoeling en accumulatie van bestrijdingsmiddelen in de bouwvoor. Er zijn grote verschillen tussen de vier modellen ; zowel wat betreft de modelconcepten als de uitkomsten voor het standaardscenario. Op grond hiervan moet geconcludeerd worden dat het niet mogelijk is de validatie status van PESTLA te verhogen op grond van de validatie status van de andere modellen. Ook het omgekeerde is niet mogelijk.
dc.description.abstractThe validation status of a model is of extreme importance when a model is used to evaluate the quality of the environment or the possible registration of a pesticide. This report tries to find out whether the validation statuses of other models can be used to enlarge the validation status of the PESTLA model. To this end, the results of PESTLA model predictions are compared to predictions of PRZM-1, PELMO and LEACHP, using the input data set for the Dutch standard scenario. This comparison is carried out for a wide range of pesticides by varying the half-lifetime and the sorption constant of the pesticides. Differences in model concepts as well as in model results have been found. At the critical level of 0.1 mug/L differences in model outputs up to a factor of 10 have been encountered. The main conclusion of the report, therefore, is that it is not possible to extrapolate the validation status of one model to any of the other models.
dc.description.sponsorshipDGM LNV
dc.format.extent70 p
dc.language.isoen
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 715801006
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/715801006.html
dc.subject05nl
dc.subjectscenarionl
dc.subjectuitspoelennl
dc.subjectwiskundig modelnl
dc.subjectbestrijdingsmiddelnl
dc.subjectnormnl
dc.subjecttestnl
dc.subjectscenarioen
dc.subjectleachingen
dc.subjectmodellingen
dc.subjectpesticidesen
dc.subjectvalidationen
dc.subjectstandardsen
dc.subjecttestingen
dc.subjectpelmoen
dc.subjectpestlaen
dc.subjectprzm-1en
dc.titleValidation of the PESTLA model; comparison of PRZM-1, PELMO, LEACHP and PESTLA using the input data set for the Dutch standard scenarioen
dc.title.alternativeValidatie van het model PESTLA; vergelijking van de modellen PRZM-1, PELMO en LEACHP met PESTLA voor het Nederlandse standaardscenario; vergelijking van de modellen PRZM-1, PELMO en LEACHP met PESTLA voor het Nederlandse standaardscenarionl
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLBG
dc.contributor.departmentCWM
dc.date.updated2012-12-12T15:02:59Z
html.description.abstractHet simulatiemodel PESTLA wordt in Nederland gebruikt in zowel het milieukwaliteitsbeleid als bij de beoordeling van de toelating van bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook van groot belang dat er een breed vertrouwen in het model bestaat. Omdat het vertrouwen als niet breed genoeg werd ervaren is het project 'Validatie van het PESTLA model' gestart. Als onderdeel van dit project is gekeken naar de mogelijkheid de validatie-status van PESTLA te verhogen door vergelijking met andere modellen. Het rapport beschrijft de resultaten van berekeningen die met de modellen LEACHP, PELMO, PESTLA en PRZM-1 zijn gemaakt voor het Nederlandse standaardscenario voor de berekening van uitspoeling en accumulatie van bestrijdingsmiddelen in de bouwvoor. Er zijn grote verschillen tussen de vier modellen ; zowel wat betreft de modelconcepten als de uitkomsten voor het standaardscenario. Op grond hiervan moet geconcludeerd worden dat het niet mogelijk is de validatie status van PESTLA te verhogen op grond van de validatie status van de andere modellen. Ook het omgekeerde is niet mogelijk.
html.description.abstractThe validation status of a model is of extreme importance when a model is used to evaluate the quality of the environment or the possible registration of a pesticide. This report tries to find out whether the validation statuses of other models can be used to enlarge the validation status of the PESTLA model. To this end, the results of PESTLA model predictions are compared to predictions of PRZM-1, PELMO and LEACHP, using the input data set for the Dutch standard scenario. This comparison is carried out for a wide range of pesticides by varying the half-lifetime and the sorption constant of the pesticides. Differences in model concepts as well as in model results have been found. At the critical level of 0.1 mug/L differences in model outputs up to a factor of 10 have been encountered. The main conclusion of the report, therefore, is that it is not possible to extrapolate the validation status of one model to any of the other models.


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record