Show simple item record

dc.contributor.authorGerwen OJG van
dc.contributor.authorHonig E
dc.contributor.authorWee GP van
dc.date.accessioned2012-12-12T15:47:53Z
dc.date.available2012-12-12T15:47:53Z
dc.date.issued1996-02-29
dc.identifier408130001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/257580
dc.description.abstractOp verzoek van de werkgroep 'vergroening van het fiscale stelsel' (ingesteld door het Ministerie van Financien) heeft het RIVM de milieu-effecten van een aantal fiscale maatregelen geraamd, die betrekking hebben op het energiegebruik (en de daaraan gekoppelde CO2-emissies) en op het personenautogebruik. Het betreft zowel maatregelen die in het verleden zijn genomen, als beleidsvoornemens of mogelijke beleidsopties voor de toekomst. Op het energieterrein zijn de effecten geraamd van de brandstofheffing (WBM) in het verleden en van een reeel constante brandstofheffing tot en met het jaar 2000. Tevens is het effect gekwantificeerd als 25% van de heffingsopbrengst in de periode 1994-2000 wordt teruggesluisd naar de betreffende doelgroepen voor extra maatregelen voor energiebesparing. Ten aanzien van verkeer en vervoer is een schatting gemaakt van het effect van de (reele) verhoging van de brandstofaccijns in het verleden en van een verhoging van de brandstofaccijns in de toekomst conform NMP-2. Tot slot zijn berekeningen gemaakt van de effecten van veranderingen in het reiskostenforfait. Alle geraamde effecten zijn uitgedrukt in reducties in energiegebruik, in CO2-emissies en - voor zover relevant - in personenautogebruik.
dc.description.abstractBy order of the Dutch Ministry of Finance a working group is investigating the possibilities of introducing a 'greener' tax system in the Netherlands. At the request of this working group, the Dutch National Institute of Public Health and the Environment (RIVM) has quantified the environmental effects of possible energy and fuel taxes in the future. Besides, the energy-saving effects have been estimated of returning 25% of the energy-tax revenues in the period 1995-2000 to consumers and firms to simulate additional investments in energy efficiency. For transport special attention has been paid to the effect of changes in travel-cost allowances for commuters by car on car use, CO2 emissions and congestion. All effects are expressed in reductions in energy use, CO2 emissions and - if relevant - in car use.
dc.description.sponsorshipDGM B
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent46 p
dc.format.extent1971 kb
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 408130001
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/408130001.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/408130001.pdf
dc.subject04nl
dc.subjectmilieubeleidnl
dc.subjectbelastingnl
dc.subjecteffectennl
dc.subjectfinancieel instrumentnl
dc.subjectenergienl
dc.subjectvervoernl
dc.subjectbrandstofnl
dc.subjectheffingnl
dc.subjectenvironmental policyen
dc.subjecttaxen
dc.subjecteffectsen
dc.subjectfinancial toolsen
dc.subjectenergyen
dc.subjecttransportationen
dc.subjectfuelsen
dc.subjectlevyen
dc.titleEcologisering van het belastingstelsel ; Indicatieve berekeningen van de milieu-effecten van belastingen op het terrein van energie en verkeer en vervoernl
dc.title.alternativeA 'greener' tax system in the Netherlands: indicative calculations of the evironmental effects of energy and fuel taxesen
dc.typeReport
dc.contributor.departmentMNV
dc.date.updated2012-12-12T15:47:53Z
html.description.abstractOp verzoek van de werkgroep 'vergroening van het fiscale stelsel' (ingesteld door het Ministerie van Financien) heeft het RIVM de milieu-effecten van een aantal fiscale maatregelen geraamd, die betrekking hebben op het energiegebruik (en de daaraan gekoppelde CO2-emissies) en op het personenautogebruik. Het betreft zowel maatregelen die in het verleden zijn genomen, als beleidsvoornemens of mogelijke beleidsopties voor de toekomst. Op het energieterrein zijn de effecten geraamd van de brandstofheffing (WBM) in het verleden en van een reeel constante brandstofheffing tot en met het jaar 2000. Tevens is het effect gekwantificeerd als 25% van de heffingsopbrengst in de periode 1994-2000 wordt teruggesluisd naar de betreffende doelgroepen voor extra maatregelen voor energiebesparing. Ten aanzien van verkeer en vervoer is een schatting gemaakt van het effect van de (reele) verhoging van de brandstofaccijns in het verleden en van een verhoging van de brandstofaccijns in de toekomst conform NMP-2. Tot slot zijn berekeningen gemaakt van de effecten van veranderingen in het reiskostenforfait. Alle geraamde effecten zijn uitgedrukt in reducties in energiegebruik, in CO2-emissies en - voor zover relevant - in personenautogebruik.
html.description.abstractBy order of the Dutch Ministry of Finance a working group is investigating the possibilities of introducing a 'greener' tax system in the Netherlands. At the request of this working group, the Dutch National Institute of Public Health and the Environment (RIVM) has quantified the environmental effects of possible energy and fuel taxes in the future. Besides, the energy-saving effects have been estimated of returning 25% of the energy-tax revenues in the period 1995-2000 to consumers and firms to simulate additional investments in energy efficiency. For transport special attention has been paid to the effect of changes in travel-cost allowances for commuters by car on car use, CO2 emissions and congestion. All effects are expressed in reductions in energy use, CO2 emissions and - if relevant - in car use.


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record