Diabetesinterventies in kaart. Inventarisatie van diabetesinterventies op het terrein van preventie en zorg in Nederland
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Series/Report no.
RIVM rapport 260322003Type
ReportLanguage
nl
Metadata
Show full item recordTitle
Diabetesinterventies in kaart. Inventarisatie van diabetesinterventies op het terrein van preventie en zorg in NederlandTranslated Title
Diabetes interventions in the NetherlandsPubliekssamenvatting
Het Nederlandse diabetesveld is zeer gemotiveerd om de diabetesproblematiek aan te pakken. Vooral in de diabeteszorg worden aanzienlijke inspanningen geleverd. Er bestaat een zeer ruim aanbod aan interventies, gericht op patienten en zorgverleners, maar ook op kwaliteit van zorg en de organisatiestructuur. Daarnaast lopen er veel preventieve interventies gericht op leefstijlfactoren, maar slechts een handvol heeft het voorkomen van diabetes expliciet tot doel. Het aanbod van vroegtijdige opsporing van diabetes of pre-diabetes is beperkt.Dit kan worden geconcludeerd uit een onderzoek van het RIVM waarin een zo compleet mogelijk overzicht van de inhoud, het (potentiele) bereik en de (kosten)effectiviteit van kansrijke interventies op het gebied van diabetespreventie en -zorg in Nederland wordt gegeven. In dit onderzoek zijn alle gevonden interventies beoordeeld op basis van de volledigheid van de projectbeschrijving en de degelijkheid van de methodiek.
De effectiviteit van een deel van de interventies is wetenschappelijk bewezen. Het gaat hierbij om interventies gericht op zelfmanagement, bewegen en voedingsadviezen door middel van motivational interviewing. De onderlinge samenhang ontbreekt echter. Een systeem van certificering van diabetesinterventies is niet voorhanden en er is nauwelijks informatie beschikbaar over de implementeerbaarheid van diabetesinterventies. Veel diabetesinterventies hebben een klein bereik, waardoor een landelijke dekking ontbreekt.
Er is structurele financiering nodig voor de gehele keten van diabetespreventie en -zorg. Een landelijke en algemeen toegankelijke database, waarin (kosten)effectiviteit en implementatiepotentieel van alle diabetesinterventies op een gestructureerde manier wordt beschreven, kan een stimulans bieden voor landelijke implementatie. Meer aandacht voor deskundigheidsbevordering kan een impuls geven aan het naleven van de zorgstandaard en richtlijnen. De samenwerking binnen de zorg moet verder worden bevorderd, zodat diabetespreventie en -zorg op maat geleverd kunnen worden.
In the field of diabetes prevention and diabetes care great effort is made to tackle the diabetes problem. There are many diabetes interventions, aimed at patients or heath professionals, but also at the quality or the organisation of care. Furthermore, there are many preventive lifestyle interventions, but only few of them are explicitly focussing on prevention of diabetes. The number of interventions aimed at screening of diabetes or prediabetes is scarce.
This can be concluded from a research of the National Institute of Public Health and the Environment, RIVM, in which a complete outline is given of the content, (potential) implementation degree, and (cost)effectiveness of preventive and diabetes care interventions in the Netherlands. In this research, all interventions are evaluated based on the description and the method.
There is scientific evidence of effectiveness for some of the found diabetes, i.e. interventions on empowerment, physical activity and diet in the way of motivational interviewing. There is limited cohesion in the administration of the different interventions. A system of certification of diabetes interventions in the Netherlands is lacking, as well as information on the implementation potential. Most interventions are not implemented nationwide. Interventions are mostly funded on short-term basis.
Structural funding of diabetes interventions in prevention and care is needed. A nationwide accessible database on (cost-) effectiveness and implementation potential may stimulate nationwide implementation of appropriate interventions for diabetes. More training of health professionals may improve compliance with guidelines. Collaboration between the different players in diabetes prevention and care should be promoted, in order to stimulate tailored prevention and diabetes care.
Sponsors
VWSCollections