Show simple item record

dc.contributor.authorBrinkmann FJJ
dc.contributor.authorFortezza F
dc.contributor.authorWillemsen WH
dc.date.accessioned2012-12-12T18:02:31Z
dc.date.available2012-12-12T18:02:31Z
dc.date.issued1997-01-31
dc.identifier609021011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/259012
dc.description.abstractOp grond van een vraag over de implicaties van het gebruik van complexe ijzercyaniden als antiklonteringsmiddel in strooizout, zijn zowel de humaan-toxicologische als de eco-toxicologische risico's van dergelijk gebruik nader ge-evalueerd. Directe risico's bleken niet aanwezig. Tevens is onderzoek uitgevoerd naar de cyanidegehalten in monsters zuiveringsslib uit plaatsen met een gemengd rioolstelsel. Deze monsters werden genomen kort na afloop van de vorstperiode en de be-eindiging van de gladheidsbestrijding begin 1996. Uit dit onderzoek is gebleken dat de cyanidegehalten in dit slib de grenswaarde benaderen, waarbij het slib moet worden beschouwd als een gevaarlijke afvalstof. Onder speciale omstandigheden, zoals een extra hoge dosering strooizout, zullen zich dus moeilijkheden kunnen voordoen bij de afzet en de verwerking van slib afkomstig van zuiveringsinstallaties die gekoppeld zijn aan een gemengd rioolstelsel.
dc.description.abstractAs a prevention of lumping small quantities of iron-cyanide-complexes (15-60 mg CN/kg) are added to the salt for icy roads. It is shown that these concentrations pose no risks to health or ecosystems. After a winterperiod however, sludge from waste-water treatment plants may contain concentrations close to 50 mg CN/kg, the Dutch limit for chemical waste.
dc.description.sponsorshipHIMH RIMH-Noord
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent18 p
dc.format.extent666 kb
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 609021011
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021011.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021011.pdf
dc.subject05nl
dc.subjectgladheidsbestrijdingnl
dc.subjectzoutnl
dc.subjectcyanidesnl
dc.subjectzuiveringsslibnl
dc.subjectgezondheidnl
dc.subjectecotoxicologienl
dc.subjectcomplexe cyanidesnl
dc.subjectskid preventionen
dc.subjectsalten
dc.subjectcyanidesen
dc.subjectsewage sludgeen
dc.subjecthealthen
dc.subjectecotoxicologyen
dc.subjectiron-cyanide-complexesen
dc.titleConsequenties van ijzercyanidecomplexen in strooizoutnl
dc.title.alternativeConsequences of ion-cyanide-complexes used in salt for icy roadsen
dc.typeReport
dc.contributor.departmentIEM
dc.contributor.departmentLWD
dc.date.updated2012-12-12T18:02:35Z
html.description.abstractOp grond van een vraag over de implicaties van het gebruik van complexe ijzercyaniden als antiklonteringsmiddel in strooizout, zijn zowel de humaan-toxicologische als de eco-toxicologische risico's van dergelijk gebruik nader ge-evalueerd. Directe risico's bleken niet aanwezig. Tevens is onderzoek uitgevoerd naar de cyanidegehalten in monsters zuiveringsslib uit plaatsen met een gemengd rioolstelsel. Deze monsters werden genomen kort na afloop van de vorstperiode en de be-eindiging van de gladheidsbestrijding begin 1996. Uit dit onderzoek is gebleken dat de cyanidegehalten in dit slib de grenswaarde benaderen, waarbij het slib moet worden beschouwd als een gevaarlijke afvalstof. Onder speciale omstandigheden, zoals een extra hoge dosering strooizout, zullen zich dus moeilijkheden kunnen voordoen bij de afzet en de verwerking van slib afkomstig van zuiveringsinstallaties die gekoppeld zijn aan een gemengd rioolstelsel.
html.description.abstractAs a prevention of lumping small quantities of iron-cyanide-complexes (15-60 mg CN/kg) are added to the salt for icy roads. It is shown that these concentrations pose no risks to health or ecosystems. After a winterperiod however, sludge from waste-water treatment plants may contain concentrations close to 50 mg CN/kg, the Dutch limit for chemical waste.


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record