Show simple item record

dc.contributor.authorFast T
dc.contributor.authorBruggen M van
dc.date.accessioned2012-12-12T18:05:18Z
dc.date.available2012-12-12T18:05:18Z
dc.date.issued2004-08-06
dc.identifier609031001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/259036
dc.description.abstractIn mei 2002 hebben de ministeries van VROM en VWS het Actieprogramma Gezondheid en Milieu gepresenteerd. Daarin was opgenomen een ontwerp van het Beoordelingskader Gezondheid en Milieu, een instrument dat factoren in beeld brengt die belangrijk zijn bij beleids-beslissingen over milieuproblemen met gezondheids-aspecten. Het gaat daarbij niet alleen om ernst en omvang van de gezondheidseffecten, maar ook om risico-perceptie, kosten-baten analyses en handhavingsaspecten. In het daaropvolgende rapport, RIVM-rapport 609026003 (2003), werd aannemelijk gemaakt dat voor dit beoordelingskader de juiste uitgangspunten zijn gekozen. Tevens werden daarin de eerste ervaringen met het gebruik in de praktijk verwerkt. In het huidige rapport is het beoordelingskader toegepast voor de onderwerpen: Legionella, straling in het binnenmilieu, GSM-basisstations, fijn stof en geluid door wegverkeer. Het ministerie van VROM heeft de resultaten van de rapporten gebruikt om het beleid voor de onderwerpen hoogspanningslijnen, GSM-basisstations en radon te concretiseren. Ondanks kinderziekten, waaronder het nagenoeg ontbreken van gegevens over kosteneffectiviteit, mag worden geconcludeerd dat het beoordelingskader de discussie op het ministerie, hoe om te gaan met risico's, heeft gefaciliteerd.
dc.description.abstractThis report documents a further step in the completion of a framework for decision-making in health and the environment, a project of the Dutch government which started in 2002. Important issues playing a role in policy decisions on health-related environmental problems overviewed here include: severity and extent of health effects, outrage, cost-effectiveness analyses and legal aspects. A previous report on this framework, RIVM 609026003 (2003), put these issues forward as being worthy of address in striving for sound decision-making. The Dutch Ministry of Environment has used the results to substantiate its strategy on health-related environmental problems. In spite of some growing pains, the framework can be concluded to facilitate the government's decision-making process.
dc.description.sponsorshipVROM
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent97 p
dc.format.extent444 kb
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 609031001
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609031001.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609031001.pdf
dc.subject02nl
dc.subjectmilieunl
dc.subjectaantastingnl
dc.subjectgezondheidnl
dc.subjectrisico'snl
dc.subjecttoetsingnl
dc.subjectbelevingnl
dc.subjectstralingnl
dc.subjectradonnl
dc.subjecttelefoontoestellennl
dc.subjectverkeerslawaainl
dc.subjectaerosolennl
dc.subjectrisico-analysenl
dc.subjectenvironmenten
dc.subjectaffectingen
dc.subjecthealthen
dc.subjectrisksen
dc.subjectassessmenten
dc.subjectperceptionen
dc.subjectradiationen
dc.subjectradonen
dc.subjecttelephonesen
dc.subjecttraffic noiseen
dc.subjectaerosolsen
dc.titleBeoordelingskader Gezondheid en Milieu: GSM-basisstations, Legionella, radon, fijn stof en geluid door wegverkeernl
dc.title.alternativeAssessment framework for health and the environment: mobile phone base stations, legionnaires disease, radon, Total Suspended Particles (TSP) and noise due to road trafficen
dc.typeReport
dc.contributor.departmentIMD
dc.date.updated2012-12-12T18:05:18Z
refterms.dateFOA2018-12-18T11:46:04Z
html.description.abstractIn mei 2002 hebben de ministeries van VROM en VWS het Actieprogramma Gezondheid en Milieu gepresenteerd. Daarin was opgenomen een ontwerp van het Beoordelingskader Gezondheid en Milieu, een instrument dat factoren in beeld brengt die belangrijk zijn bij beleids-beslissingen over milieuproblemen met gezondheids-aspecten. Het gaat daarbij niet alleen om ernst en omvang van de gezondheidseffecten, maar ook om risico-perceptie, kosten-baten analyses en handhavingsaspecten. In het daaropvolgende rapport, RIVM-rapport 609026003 (2003), werd aannemelijk gemaakt dat voor dit beoordelingskader de juiste uitgangspunten zijn gekozen. Tevens werden daarin de eerste ervaringen met het gebruik in de praktijk verwerkt. In het huidige rapport is het beoordelingskader toegepast voor de onderwerpen: Legionella, straling in het binnenmilieu, GSM-basisstations, fijn stof en geluid door wegverkeer. Het ministerie van VROM heeft de resultaten van de rapporten gebruikt om het beleid voor de onderwerpen hoogspanningslijnen, GSM-basisstations en radon te concretiseren. Ondanks kinderziekten, waaronder het nagenoeg ontbreken van gegevens over kosteneffectiviteit, mag worden geconcludeerd dat het beoordelingskader de discussie op het ministerie, hoe om te gaan met risico's, heeft gefaciliteerd.
html.description.abstractThis report documents a further step in the completion of a framework for decision-making in health and the environment, a project of the Dutch government which started in 2002. Important issues playing a role in policy decisions on health-related environmental problems overviewed here include: severity and extent of health effects, outrage, cost-effectiveness analyses and legal aspects. A previous report on this framework, RIVM 609026003 (2003), put these issues forward as being worthy of address in striving for sound decision-making. The Dutch Ministry of Environment has used the results to substantiate its strategy on health-related environmental problems. In spite of some growing pains, the framework can be concluded to facilitate the government's decision-making process.


Files in this item

Thumbnail
Name:
609031001.pdf
Size:
443.1Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record