Show simple item record

dc.contributor.authorBronswijk JJB
dc.contributor.authorGroot MSM
dc.contributor.authorFest PMJ
dc.contributor.authorLeeuwen TC van
dc.date.accessioned2012-12-12T18:32:43Z
dc.date.available2012-12-12T18:32:43Z
dc.date.issued2004-01-22
dc.identifier714801031
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/259413
dc.description.abstractHet Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) heeft als doelstelling het beschrijven en verklaren van de huidige bodemkwaliteit en veranderingen daarvan in het landelijk gebied van Nederland onder invloed van diffuse belasting. De eerste meetronde is in 1993 gestart en beeindigd in 1997. De tweede meetronde vindt van 1999 t/m 2003 plaats. In dit rapport worden de resultaten van de eerste meetronde samengevat. Het blijkt dat voor zware metalen en PAK in de bodem van het landelijk gebied relatief weinig streefwaardeoverschrijdingen voorkomen. De gehalten aan (inmiddels verboden) persistente bestrijdingsmiddelen als DDT, HCH en drins in de bodem zijn nog op grote schaal fors hoger dan de streefwaarde. In het bovenste grondwater wordt de streefwaarde voor zware metalen vaak overschreden. Onder bos op zand in Zuid-Nederland wordt soms de interventiewaarde voor zware metalen in het grondwater overschreden. De bronnen van de gevonden streefwaardeoverschrijdingen liggen voor een belangrijk deel in het verleden: de zinkindustrie in Zuid-Nederland, de toemaakdekken in het veenweidegebied, de overstromingen van rivierkleigronden, de looddepositie door verkeer en de bemesting in de landbouw. Anno 2000 speelt van deze historische bronnen alleen de landbouw nog een grote rol. In de meeste landbouwgronden treedt momenteel accumulatie van zink, lood, koper en cadmium op, vooral door bemesting. Op een termijn van enkele tot tientallen jaren zal vooral bij koper en cadmium het oppervlak met overschrijding van de streefwaarde toenemen. Op kleine schaal hebben de huidige gehalten aan zware metalen in landbouwbodems tot gevolg dat gewaskwaliteitsnormen overschreden kunnen worden. In de komende decennia zal, als gevolg van de voortgaande accumulatie, het oppervlak met overschrijding van gewaskwaliteitsnormen verder toenemen. In sommige akkerbouw-percelen liggen de gehalten aan lindaan, DDT en drins momenteel nog boven de LAC-signaalwaarde. Omdat deze middelen niet meer gebruikt worden, zullen de gehalten in de bodem (langzaam) dalen.
dc.description.abstractThe objective of the National Soil Quality Monitoring Network (LMB) is to describe and explain current (chemical) soil quality and quality changes in time. The LMB consists of 10 soil categories, each representing a different combination of land use and soil type. In each category, samples from topsoil, subsoil and the upper groundwater are taken on 20 different locations spread across the country. Sampling is repeated every six years. Chemical analysis of the samples is focused on heavy metals, Polycylic Aromatic Hydrocarbons (PAH) and pesticides. The first LMB sampling round was conducted between 1993 and 1997, while the second (1999-2003) is now in progress. The results of the first round are documented here. Heavy metal and PAH levels were found to be generally low compared to Dutch soil quality target values for these compounds, while pesticide levels were high. Most of the diffuse soil pollution in the Netherlands is caused by historical (no longer present) pollution sources such as the metal industry in the southern part of the Netherlands or traffic in pre-katalysator times. Nowadays, agriculture is the main source of diffuse soil pollution. Accumulation of heavy metals in agricultural soils is widespread. Increasing exceedance of soil quality target values and crop quality standards is expected in the future.
dc.description.sponsorshipVROM-DGM-BWL
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent149 p
dc.format.extent859 kb
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM rapport 714801031
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/714801031.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/714801031.pdf
dc.subject05nl
dc.subjectbodemverontreinigingnl
dc.subjectbodemkwaliteitnl
dc.subjectmonitoringnl
dc.subjectmeetnettennl
dc.subjectzware metalennl
dc.subjectbestrijdingsmiddelennl
dc.subjectpak'snl
dc.subjectsoil pollutionen
dc.subjectsoil qualityen
dc.subjectmonitoring networksen
dc.subjectneteherlandsen
dc.subjectmeetgegevensen
dc.subjectevaluationen
dc.subjectheavy metalsen
dc.subjectpahen
dc.subjectbiocidesen
dc.subjectpesticidesen
dc.titleLandelijk Meetnet Bodemkwaliteit; Resultaten eerste meetronde 1993-1997nl
dc.title.alternativeNational Soil Quality Monitoring Network; results of the first sampling round 1993-1997en
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLDL
dc.date.updated2012-12-12T18:32:43Z
refterms.dateFOA2018-12-18T12:00:45Z
html.description.abstractHet Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) heeft als doelstelling het beschrijven en verklaren van de huidige bodemkwaliteit en veranderingen daarvan in het landelijk gebied van Nederland onder invloed van diffuse belasting. De eerste meetronde is in 1993 gestart en beeindigd in 1997. De tweede meetronde vindt van 1999 t/m 2003 plaats. In dit rapport worden de resultaten van de eerste meetronde samengevat. Het blijkt dat voor zware metalen en PAK in de bodem van het landelijk gebied relatief weinig streefwaardeoverschrijdingen voorkomen. De gehalten aan (inmiddels verboden) persistente bestrijdingsmiddelen als DDT, HCH en drins in de bodem zijn nog op grote schaal fors hoger dan de streefwaarde. In het bovenste grondwater wordt de streefwaarde voor zware metalen vaak overschreden. Onder bos op zand in Zuid-Nederland wordt soms de interventiewaarde voor zware metalen in het grondwater overschreden. De bronnen van de gevonden streefwaardeoverschrijdingen liggen voor een belangrijk deel in het verleden: de zinkindustrie in Zuid-Nederland, de toemaakdekken in het veenweidegebied, de overstromingen van rivierkleigronden, de looddepositie door verkeer en de bemesting in de landbouw. Anno 2000 speelt van deze historische bronnen alleen de landbouw nog een grote rol. In de meeste landbouwgronden treedt momenteel accumulatie van zink, lood, koper en cadmium op, vooral door bemesting. Op een termijn van enkele tot tientallen jaren zal vooral bij koper en cadmium het oppervlak met overschrijding van de streefwaarde toenemen. Op kleine schaal hebben de huidige gehalten aan zware metalen in landbouwbodems tot gevolg dat gewaskwaliteitsnormen overschreden kunnen worden. In de komende decennia zal, als gevolg van de voortgaande accumulatie, het oppervlak met overschrijding van gewaskwaliteitsnormen verder toenemen. In sommige akkerbouw-percelen liggen de gehalten aan lindaan, DDT en drins momenteel nog boven de LAC-signaalwaarde. Omdat deze middelen niet meer gebruikt worden, zullen de gehalten in de bodem (langzaam) dalen.
html.description.abstractThe objective of the National Soil Quality Monitoring Network (LMB) is to describe and explain current (chemical) soil quality and quality changes in time. The LMB consists of 10 soil categories, each representing a different combination of land use and soil type. In each category, samples from topsoil, subsoil and the upper groundwater are taken on 20 different locations spread across the country. Sampling is repeated every six years. Chemical analysis of the samples is focused on heavy metals, Polycylic Aromatic Hydrocarbons (PAH) and pesticides. The first LMB sampling round was conducted between 1993 and 1997, while the second (1999-2003) is now in progress. The results of the first round are documented here. Heavy metal and PAH levels were found to be generally low compared to Dutch soil quality target values for these compounds, while pesticide levels were high. Most of the diffuse soil pollution in the Netherlands is caused by historical (no longer present) pollution sources such as the metal industry in the southern part of the Netherlands or traffic in pre-katalysator times. Nowadays, agriculture is the main source of diffuse soil pollution. Accumulation of heavy metals in agricultural soils is widespread. Increasing exceedance of soil quality target values and crop quality standards is expected in the future.


Files in this item

Thumbnail
Name:
714801031.pdf
Size:
859.2Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record