Show simple item record

dc.contributor.authorDekker PM
dc.date.accessioned2012-12-12T19:03:47Z
dc.date.available2012-12-12T19:03:47Z
dc.date.issued1995-07-31
dc.identifier771401006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/259768
dc.description.abstractGFT-compost, afkomstig van gescheiden ingezameld huishoudelijk afval, voldoet in de regel niet aan de kwaliteitseisen van zeer schone compost (AmvB BOOM). In het component-onderzoek wordt nagegaan of de belastende stoffen afkomstig zijn van bepaalde componenten in GFT, zodat deze componenten eventueel buiten de gescheiden inzameling van GFT kunnen worden gehouden. Voor elk onderzocht composteerbedrijf is het gemiddelde metaalgehalte in GFT-compost gerelateerd aan de normen voor schone en zeer schone compost. Daaruit bleek dat de gemiddelde compost ruimschoots voldeed aan de normen voor schone compost (BOOM-2). Na toetsing van de metaalgehalten aan de normen voor zeer schone compost (BOOM-1) bleken Cu, Ni, Pb en met name Zn de normen (sterk) te overschrijden. De kwaliteit van GFT-compost afkomstig van verschillende composteerbedrijven vertoont geen relatie met de bodemkwaliteit, de luchtdepositie, het tuinpercentage en het seizoen. Mogelijk speelt het composteerproces een belangrijkde rol in de kwaliteit van GFT-compost. In een vervolgonderzoek wordt de bijdrage van belastende stoffen van de diverse GFT-fracties aan de compost onderzocht.
dc.description.abstractThis report describes a study to the concentrations of heavy metals and arsenic in compost from different areas. The contents of Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn and As are compared with maximum tolerable levels of metals in compost. More over, a statistical research is carried out to the relation between the contents of metals in compost and i) the contents of metals in soil, ii) air deposition, iii) percentage garden and iv) season.
dc.description.sponsorshipDGM/A
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent18 p
dc.format.extent672 kb
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 771401006
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/771401006.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/771401006.pdf
dc.subject09nl
dc.subjectgft-composten
dc.subjectbodemkwaliteiten
dc.subjectluchtdepositieen
dc.subjecttuinpercentageen
dc.subjectseizoen; procesen
dc.subjectnormen
dc.titleOnderzoek naar de herkomst van zware metalen en organische stoffen in GFT-compost. Deel I.1 Kwaliteit van GFT-compostnl
dc.title.alternativeInvestigation into the place of heavy metals and organic compounds in compost. Part I.1 Quality of composten
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLAE
dc.date.updated2012-12-12T19:03:48Z
html.description.abstractGFT-compost, afkomstig van gescheiden ingezameld huishoudelijk afval, voldoet in de regel niet aan de kwaliteitseisen van zeer schone compost (AmvB BOOM). In het component-onderzoek wordt nagegaan of de belastende stoffen afkomstig zijn van bepaalde componenten in GFT, zodat deze componenten eventueel buiten de gescheiden inzameling van GFT kunnen worden gehouden. Voor elk onderzocht composteerbedrijf is het gemiddelde metaalgehalte in GFT-compost gerelateerd aan de normen voor schone en zeer schone compost. Daaruit bleek dat de gemiddelde compost ruimschoots voldeed aan de normen voor schone compost (BOOM-2). Na toetsing van de metaalgehalten aan de normen voor zeer schone compost (BOOM-1) bleken Cu, Ni, Pb en met name Zn de normen (sterk) te overschrijden. De kwaliteit van GFT-compost afkomstig van verschillende composteerbedrijven vertoont geen relatie met de bodemkwaliteit, de luchtdepositie, het tuinpercentage en het seizoen. Mogelijk speelt het composteerproces een belangrijkde rol in de kwaliteit van GFT-compost. In een vervolgonderzoek wordt de bijdrage van belastende stoffen van de diverse GFT-fracties aan de compost onderzocht.
html.description.abstractThis report describes a study to the concentrations of heavy metals and arsenic in compost from different areas. The contents of Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn and As are compared with maximum tolerable levels of metals in compost. More over, a statistical research is carried out to the relation between the contents of metals in compost and i) the contents of metals in soil, ii) air deposition, iii) percentage garden and iv) season.


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record