Show simple item record

dc.contributor.authorGestel CAM van
dc.contributor.authorWie-Chun Ma*
dc.contributor.authorWegman RCC
dc.contributor.authorLagas P
dc.contributor.authorDis WA van
dc.contributor.authorHerbold HA
dc.contributor.authorBodt J*
dc.contributor.authorRuiten E de*
dc.contributor.authorHoekstra JA
dc.date.accessioned2012-12-12T19:22:59Z
dc.date.available2012-12-12T19:22:59Z
dc.date.issued1987-05-31
dc.identifier718479001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/259993
dc.description.abstractDe acute toxiciteit en bioaccumulatie van een vijftal chloorfenolen in twee regenwormsoorten werd bepaald in twee zandgronden met een verschillend gehalte aan organische stof en vergeleken met adsorptiegegevens. De resultaten duiden erop dat de toxiciteit en daarmee de beschikbaarheid van chloorfenolen in de bodem voor regenwormen wordt bepaald door de concentratie in het bodemvocht en voorspeld kan worden op basis van adsorptiegegevens. De soort Eisenia andrei was in alle gevallen gevoeliger dan de soort Lumbricus rubellus ; het verschil in gevoeligheid nam toe bij toename van de lipofiliteit van de onderzochte stoffen. De bioaccumulatie vertoonde een veel minder duidelijk verband met bodemvochtconcentraties en was niet te voorspellen m.b.v. adsorptiegegevens. Geconcludeerd wordt dat dit onderzoek goede mogelijkheden biedt voor het opstellen van structuur-activiteitsrelaties voor de bodem.
dc.description.abstractAbstract not available
dc.description.sponsorshipDGMH/BWS-B /Vegter JJ DGMH/BWS-S /Roghair CJ
dc.format.extent0 p
dc.language.isonl
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 718479001
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/718479001.html
dc.subjectchloorfenolennl
dc.subjectbiologische beschikbaarheidnl
dc.subjectbiologische adsorptienl
dc.titleToxiciteit van bioaccumulatie van chloorfenolen in regenwormen in relatie tot de beschikbaarheid in de bodemnl
dc.title.alternativeToxicity and bioaccumulation of chlorinated phenols in earthworms in relation to bioavailability in soilen
dc.typeReport
dc.date.updated2012-12-12T19:23:00Z
html.description.abstractDe acute toxiciteit en bioaccumulatie van een vijftal chloorfenolen in twee regenwormsoorten werd bepaald in twee zandgronden met een verschillend gehalte aan organische stof en vergeleken met adsorptiegegevens. De resultaten duiden erop dat de toxiciteit en daarmee de beschikbaarheid van chloorfenolen in de bodem voor regenwormen wordt bepaald door de concentratie in het bodemvocht en voorspeld kan worden op basis van adsorptiegegevens. De soort Eisenia andrei was in alle gevallen gevoeliger dan de soort Lumbricus rubellus ; het verschil in gevoeligheid nam toe bij toename van de lipofiliteit van de onderzochte stoffen. De bioaccumulatie vertoonde een veel minder duidelijk verband met bodemvochtconcentraties en was niet te voorspellen m.b.v. adsorptiegegevens. Geconcludeerd wordt dat dit onderzoek goede mogelijkheden biedt voor het opstellen van structuur-activiteitsrelaties voor de bodem.
html.description.abstractAbstract not available


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record