Show simple item record

dc.contributor.authorEsch SA van (eds)
dc.date.accessioned2012-12-12T21:02:14Z
dc.date.available2012-12-12T21:02:14Z
dc.date.issued2001-04-13
dc.identifier711931005
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/260644
dc.description.abstractMet het in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening voorgestelde beleid, worden de waardevolle landschappen in Nederland de komende 20 jaar vooralsnog onvoldoende beschermd tegen de oprukkende verstedelijking. Bij continuering van de huidige trends en zonder aanvullend beleid gaat in 2020 door verstedelijking ruim 20% van de waardevolle landschappen verloren. Met name landschappen in de Noordvleugel van de Randstad en de provincie Utrecht staan onder druk. Het kabinet stelt in de Vijfde Nota wel doelen voor het behoud van landschap en introduceert onder meer het instrument 'groene contouren'. Er worden vooralsnog echter weinig waardevolle landschappen in de groene contouren opgenomen. Om de bebouwing zoveel mogelijk te concentreren in en nabij het bestaande bebouwde gebied, introduceert de Vijfde Nota de 'rode contouren'. De effecten van rode contouren op de bescherming van het landschap zijn nog moeilijk in te schatten. De vrijheden die gemeenten hebben bij de vaststelling van rode contouren zijn daarvoor te groot. Voor het behoud van natuur en landschap trekt de Vijfde Nota daarmee een zware wissel op de helderheid van het door het Rijk nog aan te geven toetsingskader en op de door provincies en gemeenten te maken afwegingen.
dc.description.abstractAbstract not available
dc.description.sponsorshipVROM RPD
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent61 p
dc.format.extent3661 kb
dc.language.isonl
dc.publisherStichting DLO
dc.relation.ispartofRIVM Rapport 711931005
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/711931005.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/711931005.pdf
dc.subject04nl
dc.subjectruimtelijke ordeningnl
dc.subjecteffectennl
dc.subjectecologienl
dc.subjecttoetsingnl
dc.subjectverstedelijkingnl
dc.subjectlandschappennl
dc.subjectnederlandnl
dc.subjectvijnonl
dc.subjectphysical planningen
dc.subjecteffectsen
dc.subjectecologyen
dc.subjectassessmenten
dc.subjecturbanizationen
dc.subjectlandscapeen
dc.subjectnetherlandsen
dc.titleWho is afraid of red, green and blue? Toets van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening op ecologische effectennl
dc.title.alternativeWho is afraid of red, green and blue? Test of the Fifth Report on Spatial Planning on ecological consequencesen
dc.typeReport
dc.contributor.departmentMNV
dc.date.updated2012-12-12T21:02:15Z
html.description.abstractMet het in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening voorgestelde beleid, worden de waardevolle landschappen in Nederland de komende 20 jaar vooralsnog onvoldoende beschermd tegen de oprukkende verstedelijking. Bij continuering van de huidige trends en zonder aanvullend beleid gaat in 2020 door verstedelijking ruim 20% van de waardevolle landschappen verloren. Met name landschappen in de Noordvleugel van de Randstad en de provincie Utrecht staan onder druk. Het kabinet stelt in de Vijfde Nota wel doelen voor het behoud van landschap en introduceert onder meer het instrument 'groene contouren'. Er worden vooralsnog echter weinig waardevolle landschappen in de groene contouren opgenomen. Om de bebouwing zoveel mogelijk te concentreren in en nabij het bestaande bebouwde gebied, introduceert de Vijfde Nota de 'rode contouren'. De effecten van rode contouren op de bescherming van het landschap zijn nog moeilijk in te schatten. De vrijheden die gemeenten hebben bij de vaststelling van rode contouren zijn daarvoor te groot. Voor het behoud van natuur en landschap trekt de Vijfde Nota daarmee een zware wissel op de helderheid van het door het Rijk nog aan te geven toetsingskader en op de door provincies en gemeenten te maken afwegingen.
html.description.abstractAbstract not available


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record