Show simple item record

dc.contributor.authorBruil M
dc.contributor.authorDobbe CJG
dc.contributor.authorSips AJAM
dc.contributor.authorVeen MP
dc.date.accessioned2012-12-12T22:38:55Z
dc.date.available2012-12-12T22:38:55Z
dc.date.issued1998-01-31
dc.identifier612810006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/261609
dc.description.abstractEen digestiemodel geeft inzicht in het vrijkomen van de contaminant uit de bodemmatrix, onder invloed van het digestieproces in het maagdarmkanaal. In het Laboratorium voor Blootstellingsonderzoek is hiervoor een model ontwikkeld gebaseerd op de kinderfysiologie aangaande de verblijfstijd en de samenstelling van de verschillende digestiesappen. In dit rapport wordt het oorspronkelijk voor bodem ontwikkelde model aangepast aan toepassing voor consumentenproducten als bijvoorbeeld, verfschilfers, stoepkrijt en vingerverf. De drie modellen zijn vernoemd naar de product applicatie; sabbelen, slikken en sabbelen/slikken. Deze modellen verschillen in verblijfstijd in het speeksel en in aanwezigheid van het product in het maagdarmkanaal. Er was een significant verschil in extractie efficiency tussen de drie modellen en vooral tussen slik en sabbel/slik model. In dit experiment vergelijken we deze methode met een methode uitgevoerd bij de Inspectie Gezondheidsbescherming, keuringsdienst van waren Amsterdam (IGB). Deze IGB-methode is meer destructief dan fysiologisch zoals onze methode. De verblijfstijd in speeksel is niet van grote invloed terwijl de aanwezigheid van de geteste producten in het maagdarmkanaaal wel invloed heeft op de extractie efficiency. Dit experiment geeft aan dat het in vitro digestiemodel te gebruiken is voor het inzicht in het vrijkomen van contaminanten uit consumentenproducten.
dc.description.abstractA digestion model is a method to gain insight into the release of contaminants in the gastrointestinal tract. In the Laboratory of Exposure Assessment we have developed a simple 'in vitro' digestion model. This model focuses on the physiology of children with regard to intestinal residence times and composition of digestion juices. In this report, the model originally developed for environmental contaminants in soil is modified for consumer products, i.e. powdered chalk, paint scale and finger-paint. The three models are named after the product application; suck, swallow and suck/swallow model. These three models differ in residence times in saliva and in presence from product in the gastro intestinal tract. We found a significant difference in extraction efficiency, especially between swallow and suck/swallow-model. In pilot experiment we also compared this method with a method applied by the Inspectie Gezondheidsbescherming keuringdienst van waren Amsterdam (IGB). The IGB-method is a more destructive method while our method is based on physiology. The residence time in saliva is not of importance, while presence of the tested products in gastrointestinal tract is important to the extraction efficiency. This experiment indicates that the in vitro digestion model is potentially useful for estimating the release of compounds from consumer products.
dc.description.sponsorshipIGB GZB/CO
dc.format.extent16 p
dc.language.isoen
dc.relation.ispartofRIVM rapport 612810006
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/612810006.html
dc.subject03nl
dc.subjectdigestionen
dc.subjectcontaminationen
dc.subjectchilden
dc.subjectgastrointestinal systemen
dc.subjectenvironmental exposureen
dc.titleA soil based In Vitro Digestion System applied to Consumer Productsen
dc.title.alternativeEen 'in vitro' digestiemodel voor consumentenproductennl
dc.typeReport
dc.contributor.departmentLBO
dc.date.updated2012-12-12T22:38:56Z
html.description.abstractEen digestiemodel geeft inzicht in het vrijkomen van de contaminant uit de bodemmatrix, onder invloed van het digestieproces in het maagdarmkanaal. In het Laboratorium voor Blootstellingsonderzoek is hiervoor een model ontwikkeld gebaseerd op de kinderfysiologie aangaande de verblijfstijd en de samenstelling van de verschillende digestiesappen. In dit rapport wordt het oorspronkelijk voor bodem ontwikkelde model aangepast aan toepassing voor consumentenproducten als bijvoorbeeld, verfschilfers, stoepkrijt en vingerverf. De drie modellen zijn vernoemd naar de product applicatie; sabbelen, slikken en sabbelen/slikken. Deze modellen verschillen in verblijfstijd in het speeksel en in aanwezigheid van het product in het maagdarmkanaal. Er was een significant verschil in extractie efficiency tussen de drie modellen en vooral tussen slik en sabbel/slik model. In dit experiment vergelijken we deze methode met een methode uitgevoerd bij de Inspectie Gezondheidsbescherming, keuringsdienst van waren Amsterdam (IGB). Deze IGB-methode is meer destructief dan fysiologisch zoals onze methode. De verblijfstijd in speeksel is niet van grote invloed terwijl de aanwezigheid van de geteste producten in het maagdarmkanaaal wel invloed heeft op de extractie efficiency. Dit experiment geeft aan dat het in vitro digestiemodel te gebruiken is voor het inzicht in het vrijkomen van contaminanten uit consumentenproducten.
html.description.abstractA digestion model is a method to gain insight into the release of contaminants in the gastrointestinal tract. In the Laboratory of Exposure Assessment we have developed a simple 'in vitro' digestion model. This model focuses on the physiology of children with regard to intestinal residence times and composition of digestion juices. In this report, the model originally developed for environmental contaminants in soil is modified for consumer products, i.e. powdered chalk, paint scale and finger-paint. The three models are named after the product application; suck, swallow and suck/swallow model. These three models differ in residence times in saliva and in presence from product in the gastro intestinal tract. We found a significant difference in extraction efficiency, especially between swallow and suck/swallow-model. In pilot experiment we also compared this method with a method applied by the Inspectie Gezondheidsbescherming keuringdienst van waren Amsterdam (IGB). The IGB-method is a more destructive method while our method is based on physiology. The residence time in saliva is not of importance, while presence of the tested products in gastrointestinal tract is important to the extraction efficiency. This experiment indicates that the in vitro digestion model is potentially useful for estimating the release of compounds from consumer products.


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record