Show simple item record

dc.contributor.authorGunnarsdottir S
dc.contributor.authorHerremans J
dc.date.accessioned2012-12-12T23:53:17Z
dc.date.available2012-12-12T23:53:17Z
dc.date.issued2008-07-11
dc.identifier601018001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/262332
dc.description.abstractDe VN Model regulation Transport Gevaarlijke Goederen (VN-TDG) specificeert de criteria voor de classificatie van gevaarlijke stoffen. Deze classificatiecriteria maken gebruik van de fysisch chemische en toxicologische eigenschappen van stoffen. De correcte classificatie van stoffen is van essentieel belang voor veilig transport van gevaarlijke goederen. In opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Programma Veiligheid heeft het RIVM voor 41 stoffen de noodzaak tot classificatie in de VN-TDG vervoerscategorie 6.1 beoordeeld. Deze categorie is van toepassing als stoffen toxisch zijn. De resultaten hiervan zullen door het ministerie van Verkeer en Waterstaat worden ingebracht in het Subcomitee Transport Gevaarlijke Goederen van de United Nations Economic and Social Council. Over 41 stoffen is informatie verzameld om te kunnen bepalen of indeling in vervoerscategorie 6.1 noodzakelijk is en zo ja, welke verpakkingseisen gelden. De informatie over inhalatie toxiciteit en dampdruk van deze stoffen is afkomstig van openbare data bases. De gevonden informatie was voldoende om het merendeel van de stoffen te classificeren. De meeste classificeerbare stoffen voldoen aan de criteria voor classificatie in vervoerscategorie 6.1 op grond van hun toxiciteit bij inhalatie. Negen stoffen zijn zogenoemde isocyanaten. Voor twee isocyanaten is volledig informatie voor classificatie in de openbare databases gevonden terwijl voor de overige deze informatie ontbrak. Op basis van "read-across" kan echter worden geconcludeerd dat de zeven isocyanaten een vergelijkbare classificatie kunnen krijgen als de twee geclassificeerde isocyanaten.
dc.description.abstractThis report describes the information search that was conducted for 41 substances that were considered potentially toxic by inhalation, and their subsequent classification according to the criteria described in the UN Model Regulation on Transport of Dangerous Goods.
dc.description.sponsorshipV&W
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent27 p
dc.format.extent235 kb
dc.language.isoen
dc.relation.ispartofRIVM letter report 601018001
dc.relation.ispartofseriesRIVM letter report 601018001
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/601018001.html
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/601018001.pdf
dc.subjectTOXICOLOGIEnl
dc.titleToxic by inhalation or not? Information search and classification of 41 substancesen
dc.typeReport
dc.contributor.departmentSEC
dc.date.updated2012-12-12T23:53:18Z
refterms.dateFOA2018-12-18T13:33:30Z
html.description.abstractDe VN Model regulation Transport Gevaarlijke Goederen (VN-TDG) specificeert de criteria voor de classificatie van gevaarlijke stoffen. Deze classificatiecriteria maken gebruik van de fysisch chemische en toxicologische eigenschappen van stoffen. De correcte classificatie van stoffen is van essentieel belang voor veilig transport van gevaarlijke goederen. In opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Programma Veiligheid heeft het RIVM voor 41 stoffen de noodzaak tot classificatie in de VN-TDG vervoerscategorie 6.1 beoordeeld. Deze categorie is van toepassing als stoffen toxisch zijn. De resultaten hiervan zullen door het ministerie van Verkeer en Waterstaat worden ingebracht in het Subcomitee Transport Gevaarlijke Goederen van de United Nations Economic and Social Council. Over 41 stoffen is informatie verzameld om te kunnen bepalen of indeling in vervoerscategorie 6.1 noodzakelijk is en zo ja, welke verpakkingseisen gelden. De informatie over inhalatie toxiciteit en dampdruk van deze stoffen is afkomstig van openbare data bases. De gevonden informatie was voldoende om het merendeel van de stoffen te classificeren. De meeste classificeerbare stoffen voldoen aan de criteria voor classificatie in vervoerscategorie 6.1 op grond van hun toxiciteit bij inhalatie. Negen stoffen zijn zogenoemde isocyanaten. Voor twee isocyanaten is volledig informatie voor classificatie in de openbare databases gevonden terwijl voor de overige deze informatie ontbrak. Op basis van "read-across" kan echter worden geconcludeerd dat de zeven isocyanaten een vergelijkbare classificatie kunnen krijgen als de twee geclassificeerde isocyanaten.
html.description.abstractThis report describes the information search that was conducted for 41 substances that were considered potentially toxic by inhalation, and their subsequent classification according to the criteria described in the UN Model Regulation on Transport of Dangerous Goods.


Files in this item

Thumbnail
Name:
601018001.pdf
Size:
234.6Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record