• Login
    View Item 
    •   Home
    • Articles and other publications by RIVM employees
    • Miscellaneous
    • View Item
    •   Home
    • Articles and other publications by RIVM employees
    • Miscellaneous
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Browse

    RIVM Publications RepositoryCommunitiesTitleAuthorsIssue DateSubmit Date

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    Display statistics

    Advancing Global Health through Environmental and Public Health Tracking.

    • CSV
    • RefMan
    • EndNote
    • BibTex
    • RefWorks
    Average rating
     
       votes
    Cast your vote
    You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item. When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
    Star rating
     
    Your vote was cast
    Thank you for your feedback
    Authors
    Lauriola, Paolo
    Crabbe, Helen
    Behbod, Behrooz
    Yip, Fuyuen
    Medina, Sylvia
    Semenza, Jan C
    Vardoulakis, Sotiris
    Kass, Dan
    Zeka, Ariana
    Khonelidze, Irma
    Ashworth, Matthew
    de Hoogh, Kees
    Shi, Xiaoming
    Staatsen, Brigit
    Knudsen, Lisbeth E
    Fletcher, Tony
    Houthuijs, Danny
    Leonardi, Giovanni S
    Show allShow less
    Type
    Article
    Language
    en
    
    Metadata
    Show full item record
    Title
    Advancing Global Health through Environmental and Public Health Tracking.
    Published in
    Int J Environ Res Public Health 2020; 17(6):e1976
    DOI
    10.3390/ijerph17061976
    PMID
    32192215
    URI
    http://hdl.handle.net/10029/624002
    ae974a485f413a2113503eed53cd6c53
    10.3390/ijerph17061976
    Scopus Count
    Collections
    Miscellaneous

    entitlement

    Related articles

    • Implementing the environmental public health tracking network: accomplishments, challenges, and directions.
    • Authors: Charleston AE, Wall P, Kassinger C, Edwards PO
    • Issue date: 2008 Nov-Dec
    • From patchwork to national network: working collaboratively to create a national environmental public health tracking network.
    • Authors: Li J, Dawson B
    • Issue date: 2008 Nov-Dec
    • Can lessons from public health disease surveillance be applied to environmental public health tracking?
    • Authors: Ritz B, Tager I, Balmes J
    • Issue date: 2005 Mar
    • Describing environmental public health data: implementing a descriptive metadata standard on the environmental public health tracking network.
    • Authors: Patridge J, Namulanda G
    • Issue date: 2008 Nov-Dec
    • Lessons learned in using hospital discharge data for state and national public health surveillance: implications for Centers for Disease Control and prevention tracking program.
    • Authors: Love D, Rudolph B, Shah GH
    • Issue date: 2008 Nov-Dec

    Related items

    Showing items related by title, author, creator and subject.

    • Thumbnail

      Op weg naar een volksgezondheidsrapportage voor Caribisch Nederland : Een eerste inventarisatie van de mogelijkheden

      Post NAM; Poos MJJC; van der Lucht F; VVG; V&Z (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 2014-08-29)
      De eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland. Als zodanig zijn zij verplicht om eens in de vier jaar een nota Volksgezondheid op te stellen, waarin de voornemens met betrekking tot het volksgezondheidbeleid staan beschreven. Deze nota wordt gebaseerd op een analyse van de volksgezondheid in de vorm van een zogeheten brede gezondheidsrapportage. Uit een inventarisatie van het RIVM blijkt dat er op de drie eilanden gegevens over de volksgezondheid beschikbaar zijn, maar dat deze nog niet geschikt zijn om hiermee een brede volksgezondheidsrapportage te maken. Het advies is daarom om de eerste rapportage, die vooraf gaat aan de nota van 2017, beperkt op te zetten op basis van de beschikbare gegevens. Vooral de bruikbaarheid van gegevens is voor verbetering vatbaar: de gegevens uit de zorgregistraties zijn veelal onvoldoende toegankelijk en onvolledig. Daarnaast is de kwaliteit nog niet optimaal vanwege onnauwkeurigheden in de registratie. Vragenlijstonderzoeken naar de volksgezondheid op de eilanden zijn veelal ad hoc van aard en gaan vaak over één aspect van de volksgezondheid. Gegevens op basis hiervan geven een beperkt beeld van de volksgezondheid en vergelijkingen door de tijd zijn niet goed mogelijk. Daarnaast hebben onvoldoende mensen de tijd en de vaardigheden om data in te voeren, te verzamelen, te analyseren en betekenis te geven voor beleid. De bruikbaarheid van de beschikbare gegevens kan bijvoorbeeld worden verbeterd door zorgprofessionals te scholen in de manier waarop ze de gegevens vastleggen. Daarbij wordt aanbevolen om op de korte termijn de nadruk te leggen op informatie waar zorgprofessionals op de drie Caribische eilanden het meeste behoefte aan hebben: over chronische ziekten (vooral diabetes, hart- en vaatziekten en klachten aan het bewegingsapparaat) en leefstijlfactoren, zoals bewegen, gebruik van tabak en alcohol en overgewicht. De onderwerpen kunnen vervolgens stapsgewijs verder worden uitgebouwd. Verder is het van belang om na te denken over manieren om een completer beeld te krijgen van de volksgezondheid. De nu beschikbare gegevens uit grootschalig vragenlijstonderzoek geven een indruk van de gezondheidstoestand van de (jong)volwassen bevolking voor elk van de eilanden. Minder is bekend over de gezondheidstoestand van kinderen en jongeren op de eilanden. Door vóór de nota van 2017 al te beginnen en de beschikbaarheid en bruikbaarheid van gegevens stapsgewijs verder uit te bouwen, ontstaat in de loop van de tijd een goede basis voor een bredere volksgezondheidsrapportage.
    • Thumbnail

      Strategische analyse gegevensvoorziening VTV en Zorgbalans : Naar betere informatie over volksgezondheid en zorg

      Nugteren R; van den Berg MJ; Verschuuren M; Picavet HSJ; Verkleij HGM; Hoeymans N; VTV; vz (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 2012-10-23)
      De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) en de Zorgbalans hebben data nodig om de kwaliteit, doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg te meten en de volksgezondheid in kaart te brengen. Daarmee vormen deze producten de basis voor het volksgezondheidsbeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de VTV en Zorgbalans nog niet altijd over voldoende betrouwbare en kwalitatief hoogstaande data kunnen beschikken. Om wel over de benodigde gegevens te kunnen beschikken, moet VWS een goed beeld hebben van wie welke data verzamelt, waarom en onder welke voorwaarden (financiering). Dit is nu niet altijd duidelijk. Waar mogelijk moet VWS vervolgens regie voeren op de gegevensverzamelingen om de beschikbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de bronnen te vergroten. Gegevens over volksgezondheid en zorg vereisen blijvende regie Voor de VTV en de Zorgbalans worden data uit circa honderd bronnen (registraties, enquêtes, cohortstudies, monitors en onderzoeken) verzameld over vragen als: Hoeveel mensen roken? Hoe ontwikkelt zich de levensverwachting in Nederland? Ontvangen mensen de juiste zorg, op het juiste moment en is er voldoende aanbod om uit te kiezen? In opdracht van VWS heeft het RIVM geïnventariseerd of de bronnen die nodig zijn om deze vragen te beantwoorden beschikbaar zijn en welke knelpunten daarbij bestaan. Aanbevolen wordt om er onder andere (beter) op toe te zien dat data tijdig beschikbaar zijn en dat correcte en nauwkeurige metingen worden uitgevoerd, volgens duidelijke en transparante kwaliteitscriteria. Verder is het belangrijk om te bevorderen dat data kunnen worden gekoppeld en met elkaar kunnen worden vergeleken. Ook is volledige transparantie nodig over welke gegevens er zijn en wie er bij mag. Ontwikkelingen die samenhangend beleid vereisen De overheid moet toezien op de kwaliteit van de zorg en moet hierover informatie verschaffen aan burgers. In combinatie met enkele ontwikkelingen is een samenhangend informatiebeleid van groot belang. Zo hechten burgers steeds meer aan goede zorg. Technologisch is er steeds meer mogelijk, bijvoorbeeld om gegevens te koppelen. Ten slotte maakt marktwerking in de zorg dat data die partijen leveren, gemanipuleerd (kunnen) worden om de eigen positie te verbeteren.
    • Thumbnail

      Pursuing Public Health Benefit Within National Genomic Initiatives: Learning From Different Policies.

      Onstwedder, Suzanne M; Jansen, Marleen E; Leonardo Alves, Teresa; Cornel, Martina C; Rigter, Tessel (2022-05-24)
      Introduction: Population-based genomic research is expected to deliver substantial public health benefits. National genomics initiatives are widespread, with large-scale collection and research of human genomic data. To date, little is known about the actual public health benefit that is yielded from such initiatives. In this study, we explore how public health benefit is being pursued in a selection of national genomics initiatives. Methods: A mixed-method study was carried out, consisting of a literature-based comparison of 11 purposively sampled national genomics initiatives (Belgium, Denmark, Estonia, Finland, Germany, Iceland, Qatar, Saudi Arabia, Taiwan, United Kingdom (UK), and United States (USA)), and five semi-structured interviews with experts (Denmark, Estonia, Finland, UK, USA). It was analyzed to what extent and how public health benefit was pursued and then operationalized in each phase of an adapted public health policy cycle: agenda setting, governance, (research) strategy towards health benefit, implementation, evaluation. Results: Public health benefit within national genomics initiatives was pursued in all initiatives and also operationalized in all phases of the public health policy cycle. The inclusion of public health benefit in genomics initiatives seemed dependent on the outcomes of agenda setting, such as the aims and values, as well as design of governance, for example involved actors and funding. Some initiatives focus on a research-based strategy to contribute to public health, while others focus on research translation into healthcare, or a combination of both. Evaluation of public health benefits could be performed qualitatively, such as assessing improved public trust, and/or quantitatively, e.g. research output or number of new diagnoses. However, the created health benefit for the general public, both short- and long-term, appears to be difficult to determine. Conclusion: Genomics initiatives hold the potential to deliver health promises of population-based genomics. Yet, universal tools to measure public health benefit and clarity in roles and responsibilities of collaborating stakeholders are lacking. Advancements in both aspects will help to facilitate and achieve the expected impact of genomics initiatives and enable effective research translation, implementation, and ultimately improved public health.

    DSpace software (copyright © 2002 - 2023)  DuraSpace
    Quick Guide | Contact Us
    Open Repository is a service operated by 
    Atmire NV
     

    Export search results

    The export option will allow you to export the current search results of the entered query to a file. Different formats are available for download. To export the items, click on the button corresponding with the preferred download format.

    By default, clicking on the export buttons will result in a download of the allowed maximum amount of items.

    To select a subset of the search results, click "Selective Export" button and make a selection of the items you want to export. The amount of items that can be exported at once is similarly restricted as the full export.

    After making a selection, click one of the export format buttons. The amount of items that will be exported is indicated in the bubble next to export format.