The increasing significance of disease severity in a burden of disease framework.
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Authors
Wyper, Grant M AAssuncao, Ricardo
Fletcher, Eilidh
Gourley, Michelle
Grant, Ian
Haagsma, Juanita A
Hilderink, Henk
Idavain, Jane
Lesnik, Tina
Von der Lippe, Elena
Majdan, Marek
Mccartney, Gerry
Santric-Milicevic, Milena
Pallari, Elena
Pires, Sara M
Plass, Dietrich
Porst, Michael
Santos, João V
de Haro Moro, Maria Teresa
Stockton, Diane L
Devleesschauwer, Brecht
Type
ArticleLanguage
en
Metadata
Show full item recordTitle
The increasing significance of disease severity in a burden of disease framework.Published in
Scand J Public Health 2021; 14034948211024478 advance online publication (ahead ofPMID
34213383ae974a485f413a2113503eed53cd6c53
10.1177/14034948211024478
Scopus Count
Collections
Related articles
- Global mortality, disability, and the contribution of risk factors: Global Burden of Disease Study.
- Authors: Murray CJ, Lopez AD
- Issue date: 1997 May 17
- Changes in disease burden in Poland between 1990-2017 in comparison with other Central European countries: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017.
- Authors: Gańczak M, Miazgowski T, Kożybska M, Kotwas A, Korzeń M, Rudnicki B, Nogal T, Andrei CL, Ausloos M, Banach M, Brazinova A, Constantin MM, Dubljanin E, Herteliu C, Hostiuc M, Hostiuc S, Jakovljevic M, Jozwiak JJ, Kissimova-Skarbek K, Król ZJ, Mestrovic T, Miazgowski B, Milevska Kostova N, Naghavi M, Negoi I, Negoi RI, Pana A, Rubino S, Sekerija M, Sierpinski R, Szponar L, Topor-Madry R, Vujcic IS, Widecka J, Widecka K, Wojtyniak B, Zadnik V, Kopec JA
- Issue date: 2020
- Global, regional, and national deaths, prevalence, disability-adjusted life years, and years lived with disability for chronic obstructive pulmonary disease and asthma, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015.
- Authors: GBD 2015 Chronic Respiratory Disease Collaborators
- Issue date: 2017 Sep
- Measuring disability-adjusted life years (DALYs) due to COVID-19 in Scotland, 2020.
- Authors: Wyper GMA, Fletcher E, Grant I, McCartney G, Fischbacher C, Harding O, Jones H, de Haro Moro MT, Speybroeck N, Devleesschauwer B, Stockton DL
- Issue date: 2022 Apr 1
- Depressive disorders in Brazil: results from the Global Burden of Disease Study 2017.
- Authors: Bonadiman CSC, Malta DC, de Azeredo Passos VM, Naghavi M, Melo APS
- Issue date: 2020 Sep 30
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
State of infectious disease in the Netherlands 2012Bijkerk P; Kemmeren J; Kardamanidis K; Mollema L; Fanoy EB; de Melker HE; RVP; I&V (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMPublic Health Service Midden-NederlandZeist, 2014-01-09)De uitbraken van kinkhoest en Salmonella Thompson in 2012 waren de meest in het oog springende infectieziekten van dat jaar. Dit blijkt uit de Staat van Infectieziekten in Nederland 2012, die inzicht geeft in ontwikkelingen van infectieziekten bij de Nederlandse bevolking. Daarnaast worden ook de ontwikkelingen in het buitenland beschreven die voor Nederland relevant zijn. Met deze jaarlijkse uitgave informeert het RIVM beleidsmakers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Elk jaar komt er een thema aan bod; dit keer de ontwikkelingen in vaccins en vaccinatieprogramma's en de relevantie daarvan voor de Nederlandse volksgezondheid. De meeste vaccinaties worden gegeven vanuit nationale vaccinatieprogramma's, zoals het Rijksvaccinatieprogramma (ongeveer 2 miljoen prikken per jaar) en het Nationale Griep Preventieprogramma (ongeveer 3,5 miljoen prikken per jaar). Daarnaast wordt gevaccineerd bij onder andere reizigers, medische risicogroepen zoals mensen zonder milt en werknemers die een verhoogd risico hebben om een infectieziekte tijdens het werk op te lopen, zoals personeel in de zorg en in laboratoria. Per vaccinatieprogramma is in kaart gebracht in welke mate de ziekten voorkomen, wat het percentage gevaccineerden is en het aantal gegeven vaccins. Het percentage gevaccineerden bij reizigers, medische risicogroepen en werknemers is onbekend. Veranderingen in de maatschappij zorgen ervoor dat bepaalde groeperingen kritisch staan ten opzichte van vaccinaties. In het jaaroverzicht staat ook beschreven welke groepen afzien van vaccinatie, zoals orthodoxgereformeerden (circa 250.000 mensen) en antroposofen. Ook wordt de motivatie en houding van ouders besproken om hun kind wel of niet te laten vaccineren. Daarnaast komt de toename van het aantal ouderen en chronisch zieken aan bod. Hun gevoeligheid voor infecties maakt hen een belangrijke groep om (nieuwe) vaccinaties te overwegen.
-
Staat van Infectieziekten in Nederland, 2010Bijkerk P; van Lier EA; Swaan CM; Kretzschmar MEE; EPI ; LCI ; LZO ; VTV; cib (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMJulius CentrumUniversitair Medisch Centrum UtrechtMinistry of Health of CuracaoGGD Curacao, 2011-10-24)In 2010 en de eerste helft van 2011 was de uitbraak van bof onder studenten de meest in het oog springende ontwikkeling op het gebied van infectieziekten in Nederland. Dit blijkt uit de Staat van Infectieziekten over 2010, die inzicht geeft in ontwikkelingen van infectieziekten bij de Nederlandse bevolking. Het rapport beschrijft ook de ontwikkelingen in het buitenland die voor Nederland relevant zijn. Met deze jaarlijkse uitgave informeert het RIVM beleidsmakers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Elk jaar komt in de Staat van Infectieziekten een thema aan bod, dit jaar is dat de hoeveelheid jaren van gezondheid die verloren gaan (ziektelast) door infectieziekten. Informatie over ziektelast helpt beleidsmakers prioriteiten te stellen op het gebied van infectieziektebestrijding. Het is lastig om de ziektelast van diverse infectieziekten op de volksgezondheid met elkaar te vergelijken. Sommige infectieziekten komen namelijk erg vaak voor maar zijn over het algemeen relatief mild, terwijl andere infectieziekten slechts zelden voorkomen maar gepaard gaan met een hoge sterfte. Een gezondheidsmaat die deze aspecten van ziekten combineert is de Disability Adjusted Life Year (DALY). In dit rapport wordt uitgelegd hoe de DALY kan worden berekend, welke keuzes en aannames hierbij moeten worden gemaakt en welke aspecten van belang zijn als het gaat om infectieziekten in het bijzonder. Om betrouwbare schattingen van de ziektelast van infectieziekten te kunnen maken is in de toekomst verder onderzoek nodig naar de kwaliteit van gegevens over hoe vaak infectieziekten voorkomen en de mate van onderrapportage. Voorlopige schattingen geven al wel een beeld van de variatie in ziektelast tussen verschillende infectieziekten.
-
State of Infectious Diseases in the Netherlands 2015Bijkerk P; de Gier B; Nijsten DRE; Soetens LC; Hahné SJM; SIS; I&V (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 2016-07-21)De meest in het oog springende infectieziekte in 2015 was de griepepidemie in de winter van 2014-2015, die met 21 weken de langstdurende griepepidemie was die ooit in Nederland is gemeten. De instroom van asielzoekers uit vooral Syrië en Eritrea zorgde ervoor dat opvangcentra extra alert waren op infectieziekten onder asielzoekers. De meest voorkomende meldingsplichtige infectieziekten bij asielzoekers waren tuberculose, malaria en chronische hepatitis B. Dit blijkt uit de Staat van Infectieziekten in Nederland 2015. Deze jaarlijkse rapportage geeft beleidsmakers van het ministerie van VWS inzicht in ontwikkelingen van infectieziekten onder de Nederlandse bevolking. Daarnaast worden relevante ontwikkelingen in het buitenland gemeld. Het thema van deze editie is de surveillance van infectieziekten in Nederland: de gegevensverzameling over hoe vaak en waar infectieziekten voorkomen. Deze gegevens worden verzameld om bijvoorbeeld een uitbraak van een infectieziekte op te sporen, om trends in infectieziektes te volgen, of om de effectiviteit van een vaccinatieprogramma te bepalen. Door surveillancegegevens uit de vele beschikbare gegevensbronnen te combineren en te analyseren ontstaat meer inzicht in de epidemiologie van infectieziekten. In deze editie zijn nieuwe ziektelastschattingen gemaakt van 35 infectieziekten in Nederland tussen 2012 en 2014. Deze ziektelast geeft de hoeveelheid jaren weer die mensen niet meer in goede gezondheid doorbrengen vanwege een infectieziekte. Sommige infectieziekten, zoals maagdarminfecties, komen vaak voor maar veroorzaken over het algemeen geen ernstige klachten. Andere infecties, bijvoorbeeld tetanus, komen slechts zelden voor maar veroorzaken relatief veel sterfgevallen. Een gezondheidsmaat die deze aspecten van ziekten combineert is de Disability Adjusted Life Year (DALY). De gemiddelde jaarlijkse ziektelast voor de totale Nederlandse bevolking was het hoogst voor griep (8653 DALY's/jaar). De laagste ziektelast werd geschat voor difterie (0,6 DALY's/jaar). Deze ziektelast is zo laag dankzij het Rijksvaccinatieprogramma.