Safe-by-Design in Engineering: An Overview and Comparative Analysis of Engineering Disciplines.
Average rating
Cast your vote
You can rate an item by clicking the amount of stars they wish to award to this item.
When enough users have cast their vote on this item, the average rating will also be shown.
Star rating
Your vote was cast
Thank you for your feedback
Thank you for your feedback
Authors
van Gelder, PieterKlaassen, Pim
Taebi, Behnam
Walhout, Bart
van Ommen, Ruud
van de Poel, Ibo
Robaey, Zoe
Asveld, Lotte
Balkenende, Ruud
Hollmann, Frank
van Kampen, Erik Jan
Khakzad, Nima
Krebbers, Robbert
de Lange, Jos
Pieters, Wolter
Terwel, Karel
Visser, Eelco
van der Werff, Tiny
Jung, Dick
Type
ArticleLanguage
en
Metadata
Show full item recordTitle
Safe-by-Design in Engineering: An Overview and Comparative Analysis of Engineering Disciplines.Published in
Int J Environ Res Public Health 2021; 18(12):6329PMID
34208018ae974a485f413a2113503eed53cd6c53
10.3390/ijerph18126329
Scopus Count
Collections
Related articles
- Experiments in interdisciplinarity: Responsible research and innovation and the public good.
- Authors: Delgado A, Åm H
- Issue date: 2018 Mar
- Enhancement, ethics and society: towards an empirical research agenda for the medical humanities and social sciences.
- Authors: Pickersgill M, Hogle L
- Issue date: 2015 Dec
- Research ethics in inter- and multi-disciplinary teams: Differences in disciplinary interpretations.
- Authors: Mathur A, Lean SF, Maun C, Walker N, Cano A, Wood ME
- Issue date: 2019
- Like a bridge over troubled water--Opening pathways for integrating social sciences and humanities into nuclear research.
- Authors: Turcanu C, Schröder J, Meskens G, Perko T, Rossignol N, Carlé B, Hardeman F
- Issue date: 2016 Mar
- Knowledge, attitude and practices for design for safety: A study on civil & structural engineers.
- Authors: Goh YM, Chua S
- Issue date: 2016 Aug
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Nanotechnology and Safe-by-Design. Inventory of research into Safe-by-Design Horizon 2020 projects from 2013 to 2020Krans, N; Hernandez, L; Noorlander, C (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 2021-10-26)Een veilige, schone en gezonde leefomgeving is heel belangrijk voor Europa. De Nederlandse overheid streeft ernaar dat alle nieuwe materialen en technologische ontwikkelingen in 2050 veilig zijn voor mensen en milieu. Dit wordt gedaan door ze al vanaf de ontwerpfase veilig en gezond te laten zijn. Dit concept heet Safe-by-Design. Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van onderzoeken die tussen 2013 en 2020 in Europa zijn gedaan naar Safe-by-Design. De projecten waren meestal onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het RIVM richtte zich hierbij op onderzoeksprojecten over de veiligheid van nanomaterialen. Nanodeeltjes zijn hele kleine deeltjes, die zich anders kunnen gedragen dan 'normale' deeltjes en daardoor een risico vormen. Het overzicht is gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit is uitgevoerd om milieubeleid te ondersteunen waarvan Safe-by-Design een belangrijk onderdeel is. Het overzicht kan gebruikt worden voor onder andere beleidsmakers en de industrie te informeren en inspireren. In het overzicht staan 74 onderzoeken beschreven, die elk zijn samengevat en onderverdeeld in vier beleidsthema’s: onderzoek, onderwijs, industrie en beleid (strategisch positioneren). Per thema zijn de resultaten van die onderzoeken weergegeven, zoals lesmateriaal bij onderwijs, en handleidingen en instrumenten bij industrie. Deze inventarisatie vormt een goede basis om vervolgactiviteiten te formuleren die de transitie naar Safe-by-Design-implementatie bevorderen.
-
Approaches to implement safe by design in early product design through combining risk assessment and Life Cycle Assessment.Subramanian, Vrishali; Peijnenburg, Willie J G M; Vijver, Martina G; Blanco, Carlos F; Cucurachi, Stefano; Guinée, Jeroen B (2022-10-31)
-
Developmental and testicular toxicity of butyl benzyl phthalate in the rat and the impact of study designPiersma AH; Verhoef A; Dormans JAMA; Elvers LH; de Valk V; te Biesebeek JD; Pieters MN; Slob W; LEO (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 1999-11-30)De embryofoetale toxiciteit van butylbenzylftalaat is onderzocht in de rat in een studieopzet met tien doseringsgroepen. Het effect van blootstellingsduur is bestudeerd, en effecten in drachtige en niet-drachtige dieren zijn vergeleken. Bovendien is de klassieke data-analyse met no-observed- effect-levels (NOAEL) vergeleken met een alternatieve benchmark benadering waarin critische-effect-doseringen (CED) worden afgeleid. Daarnaast is een verkennende studie uitgevoerd met jonge mannetjesratten om de testistoxiciteit van de stof te bepalen. Dit rapport beschrijft de resultaten alsmede een initi6le analyse van de data. Een uitgebreide data-analyse is voorzien voor een volgende rapportage. Vergelijking van de laagste NOAEL met de laagste CED laat zien dat in beide analyses levereffecten de maternale toxiciteit bepalen, waarbij de NOAEL voor levergewicht 450 mg/kg lichaamsgewicht/dag (mkd) bedraagt en de CED20 voor serum ALAT 456 mkd. Voor embryotoxiciteit blijken in beide analyses testis-effecten het gevoeligst, met NOAEL voor testisgewicht < 270 mkd en de CED01 voor foetale caudale testismigratie 164 mkd. Aangezien embryotoxiciteit optrad bij doseringen waarbij geen maternale toxiciteit gezien werd, komt BBP uit deze studie naar voren als een specifiek embryotoxische stof. Gevoeligste toxiciteit bij mannetjes werd gezien als testis-atrofie met een NOAEL van 750 mkd en als testisgewicht reductie bij CED10 van 576 mkd. gereproduceerd. Daarnaast werden in deze studie critische effecten gezien op maternale serum ALAT spiegels en op testisgewicht en -migratie, beide uitsluitend na lange blootstelling. Eindpunten die reversibel zijn of die gevoelig zijn in de latere fase van de blootstelling zijn veelal gevoeliger voor langere blootstelling. Lever enzym veranderingen en hematologische parameters blijken gevoeliger in drachtige dan in niet-drachtige dieren. De dataset van deze studie zal gebruikt worden voor verdere ontwikkeling en discussie van de alternatieve benchmark benadering voor humane risicoanalyse.<br>