Show simple item record

dc.contributor.authorWaijers PMCM
dc.contributor.authorOcke MC
dc.contributor.editorWaijers PMCMen_US
dc.contributor.editorOcke MCen_US
dc.date.accessioned2007-01-12T14:52:54Z
dc.date.available2007-01-12T14:52:54Z
dc.date.issued2006-07-13en_US
dc.identifier350060001en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/7346
dc.description.abstractIt appeared not possible to construct a valid diet quality score to quantitatively evaluate the diet of the Dutch population. In order to meet still the desire for an overall dietary evaluation tool, we suggest to develop an instrument in which dietary components are included individually and visualized. Both the number of individuals adhering to guidelines, as well as the distribution of intakes should be considered. To interpret changes in various aspects of food consumption in the Dutch population policy makers have expressed the desire for a score in which the diet is captured as a whole. In a previous report it was concluded that existing methods are inappropriate for a valid quantitative assessment of the diet. For this reason, another approach was investigated, aimed at revealing dietary variables (food groups) to predict health outcome (mortality). The individual contribution of or the weight attached to these variables would be reflected in a composite score. A Proportional Hazard Regression analysis in a Dutch cohort was used to investigate this approach. Results of the analysis described in the report turned out to be highly dataset-specific. Furthermore, various findings were not in line with what could be expected on the basis of established health effect of foods. This approach too then has failed to yield a valid diet quality score.
dc.description.abstractHet is niet mogelijk gebleken om een valide voedingsindex op te stellen waarmee de kwaliteit van de voeding van de Nederlandse bevolking in een getal kan worden uitgedrukt. Om toch aan de wens voor een evaluatie-instrument voor het totale voedingspatroon tegemoet te komen, stellen we voor een instrument te ontwikkelen waarin voedingscomponenten afzonderlijk worden gevisualiseerd. Zowel het aantal individuen dat voldoet aan de voedingsnorm als de innemingsverdeling moet daarbij worden meegenomen. Om veranderingen in het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking te kunnen interpreteren hebben beleidsmakers behoefte aan een score waarmee de voeding in zijn geheel kan worden beoordeeld. In een voorgaand rapport is geconcludeerd dat bestaande methoden niet geschikt zijn om (veranderingen in) het voedingspatroon op een valide manier kwantitatief te beoordelen. Om die reden is een andere aanpak voorgesteld om wel een valide score te verkrijgen. In dit rapport zijn de resultaten beschreven van deze aanpak, waarbij overlevingsduuranalyse is toegepast in een Nederlands cohort. Het doel hiervan was voedingsvariabelen (voedselgroepen) te onderscheiden die voorspellend zijn voor sterfte en om de individuele bijdragen daarvan in een samengestelde score te bepalen. De resultaten van de analyses bleken echter in hoge mate dataset-afhankelijk en verschillende bevindingen kwamen niet overeen met wat op basis van bestaande kennis kan worden verwacht. Dit heeft geleid tot de conclusie dat ook deze aanpak niet resulteert in een bruikbare voedingsindex.
dc.format.extent96000 bytesen_US
dc.format.extent98132 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM rapport 350060001en_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM rapport 350060001
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350060001.htmlen_US
dc.subject.otherdiet qualityen
dc.subject.otherdiet quality scoreen
dc.subject.otherdietary assessmenten
dc.subject.otherfood consumption dataen
dc.subject.otherdietary patternsen
dc.subject.otherkwaliteit van de voedingnl
dc.subject.othervoedingsindexnl
dc.subject.othervoedselconsumptiebeoordelingnl
dc.subject.othervoedselconsumptiegegevensnl
dc.titleA diet quality score for the Netherlands?en_US
dc.title.alternativeEen voedingsindex voor Nederland?en_US
dc.contributor.departmentCVGen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T15:15:16Z
html.description.abstractIt appeared not possible to construct a valid diet quality score to quantitatively evaluate the diet of the Dutch population. In order to meet still the desire for an overall dietary evaluation tool, we suggest to develop an instrument in which dietary components are included individually and visualized. Both the number of individuals adhering to guidelines, as well as the distribution of intakes should be considered. To interpret changes in various aspects of food consumption in the Dutch population policy makers have expressed the desire for a score in which the diet is captured as a whole. In a previous report it was concluded that existing methods are inappropriate for a valid quantitative assessment of the diet. For this reason, another approach was investigated, aimed at revealing dietary variables (food groups) to predict health outcome (mortality). The individual contribution of or the weight attached to these variables would be reflected in a composite score. A Proportional Hazard Regression analysis in a Dutch cohort was used to investigate this approach. Results of the analysis described in the report turned out to be highly dataset-specific. Furthermore, various findings were not in line with what could be expected on the basis of established health effect of foods. This approach too then has failed to yield a valid diet quality score.
html.description.abstractHet is niet mogelijk gebleken om een valide voedingsindex op te stellen waarmee de kwaliteit van de voeding van de Nederlandse bevolking in een getal kan worden uitgedrukt. Om toch aan de wens voor een evaluatie-instrument voor het totale voedingspatroon tegemoet te komen, stellen we voor een instrument te ontwikkelen waarin voedingscomponenten afzonderlijk worden gevisualiseerd. Zowel het aantal individuen dat voldoet aan de voedingsnorm als de innemingsverdeling moet daarbij worden meegenomen. Om veranderingen in het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking te kunnen interpreteren hebben beleidsmakers behoefte aan een score waarmee de voeding in zijn geheel kan worden beoordeeld. In een voorgaand rapport is geconcludeerd dat bestaande methoden niet geschikt zijn om (veranderingen in) het voedingspatroon op een valide manier kwantitatief te beoordelen. Om die reden is een andere aanpak voorgesteld om wel een valide score te verkrijgen. In dit rapport zijn de resultaten beschreven van deze aanpak, waarbij overlevingsduuranalyse is toegepast in een Nederlands cohort. Het doel hiervan was voedingsvariabelen (voedselgroepen) te onderscheiden die voorspellend zijn voor sterfte en om de individuele bijdragen daarvan in een samengestelde score te bepalen. De resultaten van de analyses bleken echter in hoge mate dataset-afhankelijk en verschillende bevindingen kwamen niet overeen met wat op basis van bestaande kennis kan worden verwacht. Dit heeft geleid tot de conclusie dat ook deze aanpak niet resulteert in een bruikbare voedingsindex.


Files in this item

Thumbnail
Name:
350060001.pdf
Size:
95.83Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record