Show simple item record

dc.contributor.otherMilieu- en natuurplanbureau RIVMen_US
dc.date.accessioned2007-02-23T15:32:20Z
dc.date.available2007-02-23T15:32:20Z
dc.date.issued2003-09-17en_US
dc.identifier500013002en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/8943
dc.description.abstractNatuur: meer geld, minder sturing. Het kabinet Balkenende-2 reserveert in de periode 2004-2007 700 miljoen euro extra voor natuur en reconstructie, waarvan ruim 400 miljoen voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Daarmee is voldoende geld beschikbaar om het voor de komende kabinetsperiode beoogde areaal EHS te realiseren. De realisatie heeft echter grote risico's omdat de sturing van de rijksoverheid op de EHS afneemt. Het kabinet zet - evenals het kabinet Balkenende-1 sterk in op particulier natuurbeheer. Maar de belangstelling daarvoor is tot nu toe erg klein. Het realiseren van een goede natuurkwaliteit in de EHS komt in gevaar, omdat uitbreiding van intensieve veehouderij rond kwetsbare natuur mogelijk blijft door de voorgenomen aanpassing van de Wet ammoniak en veehouderij. Milieu: goedkoper, met weinig effect op emissies. Het kabinet bespaart in de periode 2004-2007 900 miljoen euro op milieu-uitgaven. Deze bezuinigingen hebben per saldo nauwelijks een negatief milieu-effect. Dit komt omdat de Nederlandse aankoop van emissiereducties in het buitenland momenteel kan plaatsvinden tegen een lagere prijs dan oorspronkelijk begroot en de stimulering van duurzame energie verder wordt gestroomlijnd ('maatwerk'). Het blijft onzeker of Nederland aan zijn Kyoto-verplichting voor 2010 kan voldoen. De internationale milieuverplichtingen op het terrein van verzurende emissies (SO2,NOx en VOS)en de grenswaarden aan de luchtconcentraties van NO2 en fijn stof blijven bij de huidige kabinetsvoornemens buiten bereik.
dc.format.extent2170000 bytesen_US
dc.format.extent2052776 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM rapport 500013002en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/500013002.htmlen_US
dc.subject.othergovernmenten
dc.subject.otherpoliticsen
dc.subject.otherpolicyen
dc.subject.otherenvironmental policyen
dc.subject.othernatureen
dc.subject.othereffectsen
dc.subject.othernational budgeten
dc.subject.otherregeringnl
dc.subject.otherpolitieknl
dc.subject.otherbeleidnl
dc.subject.othermilieubeleidnl
dc.subject.othernatuurnl
dc.subject.othereffectennl
dc.subject.otherrijksbegrotingnl
dc.subject.otherhoofdlijnenakkoordnl
dc.titleMilieu- en natuureffecten Hoofdlijnenakkoord kabinet Balkenende-2en_US
dc.title.alternativeEnvironmental and nature effects of the Strategic plan of the Dutch government 2003 (Balkenende-II)en_US
dc.contributor.departmentMNPen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T15:58:30Z
html.description.abstractNatuur: meer geld, minder sturing. Het kabinet Balkenende-2 reserveert in de periode 2004-2007 700 miljoen euro extra voor natuur en reconstructie, waarvan ruim 400 miljoen voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Daarmee is voldoende geld beschikbaar om het voor de komende kabinetsperiode beoogde areaal EHS te realiseren. De realisatie heeft echter grote risico's omdat de sturing van de rijksoverheid op de EHS afneemt. Het kabinet zet - evenals het kabinet Balkenende-1 sterk in op particulier natuurbeheer. Maar de belangstelling daarvoor is tot nu toe erg klein. Het realiseren van een goede natuurkwaliteit in de EHS komt in gevaar, omdat uitbreiding van intensieve veehouderij rond kwetsbare natuur mogelijk blijft door de voorgenomen aanpassing van de Wet ammoniak en veehouderij. Milieu: goedkoper, met weinig effect op emissies. Het kabinet bespaart in de periode 2004-2007 900 miljoen euro op milieu-uitgaven. Deze bezuinigingen hebben per saldo nauwelijks een negatief milieu-effect. Dit komt omdat de Nederlandse aankoop van emissiereducties in het buitenland momenteel kan plaatsvinden tegen een lagere prijs dan oorspronkelijk begroot en de stimulering van duurzame energie verder wordt gestroomlijnd ('maatwerk'). Het blijft onzeker of Nederland aan zijn Kyoto-verplichting voor 2010 kan voldoen. De internationale milieuverplichtingen op het terrein van verzurende emissies (SO2,NOx en VOS)en de grenswaarden aan de luchtconcentraties van NO2 en fijn stof blijven bij de huidige kabinetsvoornemens buiten bereik.


Files in this item

Thumbnail
Name:
500013002.pdf
Size:
1.957Mb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record