Show simple item record

dc.contributor.authorBakker J
dc.contributor.authorBrandes LJ
dc.contributor.authorHollander HA den
dc.contributor.authorMeent D van de
dc.contributor.authorStruijs J
dc.date.accessioned2007-02-23T15:35:38Z
dc.date.available2007-02-23T15:35:38Z
dc.date.issued2004-05-17en_US
dc.identifier607220010en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/9015
dc.description.abstractThe validity of the multi-media model SimpleBox version 2.0 with respect to its specific use in the procedure of testing the coherence of independently derived environmental quality objectives is evaluated. The SimpleBox procedure for testing the coherence of environmental quality objectives has been critically examined by a Committee of the Dutch Health Council in 1995. The Committee recommended testing the validity of this specific application of SimpleBox. Environmental concentrations of five substances, tetrachloroethylene, lindane, benzo[a]pyrene, fluoranthene and chrysene, are compared to predicted concentrations. More specifically the monitoring data were used to derive concentration ratios for adjacent compartments, which were compared to modelled steady-state concentration ratios taking uncertainties in the model input parameters into account. The results indicate that concentration ratios generally do not deviate much more than a factor of ten from 'observed' data. The discrepancies between the computed and 'observed' ratios of concentrations in the air and soil compartments are much larger, exceeding a factor of thirty.
dc.description.abstractDe validiteit van het 'multi-media' model SimpleBox versie 2.0 met betrekking tot de toepassing van het model bij het harmoniseren van onafhankelijk van elkaar afgeleidde milieukwaliteitsdoelstellingen voor de verschillende compartimenten is onderzocht. De procedure voor het harmoniseren van milieukwaliteitsdoelstellingen zoals die met het model SimpleBox wordt uitgevoerd, is in 1995 kritisch onderzocht door een commissie van de Gezondheidsraad. De commissie adviseerde het testen van de validiteit van SimpleBox voor die specifieke toepassing. Concentraties in het milieu van een vijftal stoffen, tetrachloorethyleen, lindaan, benzo[a]pyreen, fluorantheen en chryseen, zijn vergeleken met door het model voorspelde concentraties. De monitoringgegevens zijn gebruikt om verhoudingen af te leiden van concentraties in het milieu. Deze verhoudingen zijn vergeleken met de gemodelleerde verhoudingen van 'steady-state' concentraties in aangrenzende compartimenten. Hierbij zijn de onzekerheden in de invoergegevens van het model meegenomen in de berekeningen. De resultaten geven aan dat de concentratieratios over het algemeen niet veel meer afwijken dan een factor 10 van de waargenomen gegevens. De verschillen tussen de berekende en de waargenomen concentratieverhoudingen voor de compartimenten lucht en bodem zijn echter groter dan een factor 30.
dc.format.extent740000 bytesen_US
dc.format.extent756870 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM rapport 607220010en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/607220010.htmlen_US
dc.subject.othersoftwareen
dc.subject.othermodellingen
dc.subject.otherenvironmenten
dc.subject.otheremissionen
dc.subject.otherdispersionen
dc.subject.otherenvironmentally hazardous substancesen
dc.subject.otherchemicalsen
dc.subject.otherconcentrationen
dc.subject.otherassessmenten
dc.subject.othertransport processesen
dc.subject.otheruncertaintyen
dc.subject.othersoftwarenl
dc.subject.othermodellenonderzoeknl
dc.subject.othermilieunl
dc.subject.otheremissiesnl
dc.subject.otherverspreidingnl
dc.subject.othermilieugevaarlijke stoffennl
dc.subject.otherchemicaliennl
dc.subject.otherconcentratienl
dc.subject.othertoetsingnl
dc.subject.otheronzekerheidsanalysenl
dc.subject.othermilieukwaliteitsdoelstellingnl
dc.subject.otherverspreidingsmodelnl
dc.titleValidating SimpleBox-Computed Steady-State Concentration Ratiosen_US
dc.title.alternativeValidatie van de met SimpleBox Berekende Steady-State Concentratie Ratiosen_US
dc.typeReport
dc.contributor.departmentSECen_US
dc.contributor.departmentIMPen_US
dc.contributor.departmentLERen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T16:11:41Z
html.description.abstractThe validity of the multi-media model SimpleBox version 2.0 with respect to its specific use in the procedure of testing the coherence of independently derived environmental quality objectives is evaluated. The SimpleBox procedure for testing the coherence of environmental quality objectives has been critically examined by a Committee of the Dutch Health Council in 1995. The Committee recommended testing the validity of this specific application of SimpleBox. Environmental concentrations of five substances, tetrachloroethylene, lindane, benzo[a]pyrene, fluoranthene and chrysene, are compared to predicted concentrations. More specifically the monitoring data were used to derive concentration ratios for adjacent compartments, which were compared to modelled steady-state concentration ratios taking uncertainties in the model input parameters into account. The results indicate that concentration ratios generally do not deviate much more than a factor of ten from 'observed' data. The discrepancies between the computed and 'observed' ratios of concentrations in the air and soil compartments are much larger, exceeding a factor of thirty.
html.description.abstractDe validiteit van het 'multi-media' model SimpleBox versie 2.0 met betrekking tot de toepassing van het model bij het harmoniseren van onafhankelijk van elkaar afgeleidde milieukwaliteitsdoelstellingen voor de verschillende compartimenten is onderzocht. De procedure voor het harmoniseren van milieukwaliteitsdoelstellingen zoals die met het model SimpleBox wordt uitgevoerd, is in 1995 kritisch onderzocht door een commissie van de Gezondheidsraad. De commissie adviseerde het testen van de validiteit van SimpleBox voor die specifieke toepassing. Concentraties in het milieu van een vijftal stoffen, tetrachloorethyleen, lindaan, benzo[a]pyreen, fluorantheen en chryseen, zijn vergeleken met door het model voorspelde concentraties. De monitoringgegevens zijn gebruikt om verhoudingen af te leiden van concentraties in het milieu. Deze verhoudingen zijn vergeleken met de gemodelleerde verhoudingen van 'steady-state' concentraties in aangrenzende compartimenten. Hierbij zijn de onzekerheden in de invoergegevens van het model meegenomen in de berekeningen. De resultaten geven aan dat de concentratieratios over het algemeen niet veel meer afwijken dan een factor 10 van de waargenomen gegevens. De verschillen tussen de berekende en de waargenomen concentratieverhoudingen voor de compartimenten lucht en bodem zijn echter groter dan een factor 30.


Files in this item

Thumbnail
Name:
607220010.pdf
Size:
739.1Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record