Show simple item record

dc.contributor.authorOverbeek GBJ
dc.contributor.authorGrinsven JJM
dc.contributor.authorRoelsma J
dc.contributor.authorGroenendijk P
dc.contributor.authorEgmond PM van
dc.contributor.authorBeusen AHW
dc.contributor.otherAlterraen_US
dc.date.accessioned2007-02-27T12:48:59Z
dc.date.available2007-02-27T12:48:59Z
dc.date.issued2001-07-19en_US
dc.identifier408129020en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/9481
dc.description.abstractIn the year 2000 the 5th National Environmental Outlook was published. For this purpose the environmental effects of the proposed 'Integrated Approach of the manure Problem' on soil, groundwater and regional surface waters were analysed for the period between 1986 en 2030. The specific data resulting from this analysis should be considered with some caution because the proposed mineral policy is still under discussion and because a provisional version of the effect model STONE was used. Nonetheless the main policy conclusions about amending the national eutrophication problem in the periode 2016-2030 as compared to 1986-2000 are considered robust.
dc.description.abstractTen behoeve van de vijfde milieuverkenning is de voorgenomen Integrale Aanpak van de Mestproblematiek van de Nederlandse regering doorgerekend met het model STONE naar landsdekkende milieueffecten op bodem, bovenste grondwater en belasting van het regionale oppervlaktewater voor de periode 1986 tot 2030. De resultaten van deze berekeningen moeten als indicatief worden aangemerkt omdat het mestbeleid nog niet definitief is vastgelegd en omdat met een voorlopige versie van het model STONE is gerekend. Met name de volgende elementen van STONE hadden een voorlopig karakter: de ruimtelijke schematisering van Nederland, de gewasafvoer en toetsing aan waarnemingen. De milieu-effecten van het mestbeleid zijn in beeld gebracht via de volgende indicatoren: 1- De Stikstof balans van de Nederlandse bodem en uitsneden hiervan naar gewasgroep en bodemtype. Hierbij wordt met name gekeken naar de uitspoeling naar het grondwater en de afspoeling naar oppervlaktewater. 2- De Fosforbalans van de Nederlandse bodem en uitsneden hiervan naar gewasgroep en bodemtype. Hierbij wordt met name gekeken naar de accumulatie in de bodem en de afspoeling naar oppervlaktewater. 3- De nitraatconcentratie in het bovenste grondwater en ontwikkeling van het areaal waarin deze concentratie voldoet aan de kwaliteitsdoelstelling voor nitraat. 4- De fosfaatverzadiging van de bodem ontwikkeling van areaal zandgronden dat fosfaatverzadigd is volgens het Protocol Fosfaatverzadigde Gronden.
dc.format.extent857000 bytesen_US
dc.format.extent877459 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonlen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 408129020en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/408129020.htmlen_US
dc.subject.othereutrophicationen
dc.subject.otherover fertilizationen
dc.subject.othergroundwateren
dc.subject.othersurface wateren
dc.subject.othermodellingen
dc.subject.otherleachingen
dc.subject.otherwater runoffen
dc.subject.othereutrofieringnl
dc.subject.othervermestingnl
dc.subject.othergrondwaternl
dc.subject.otheroppervlaktewaternl
dc.subject.othermodellen onderzoeknl
dc.subject.otheruitspoelingnl
dc.subject.otherafspoelingnl
dc.titleAchtergronden bij de berekening van vermesting van bodem en grondwater voor de 5e Milieuverkenning met het model STONEen_US
dc.title.alternativeBackgroundreport 5th Enviromental Outlook, Application of the STONE 1.3 eutrofication modelen_US
dc.contributor.departmentLBGen_US
dc.contributor.departmentLAEen_US
dc.contributor.departmentCIMen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T17:18:58Z
html.description.abstractIn the year 2000 the 5th National Environmental Outlook was published. For this purpose the environmental effects of the proposed 'Integrated Approach of the manure Problem' on soil, groundwater and regional surface waters were analysed for the period between 1986 en 2030. The specific data resulting from this analysis should be considered with some caution because the proposed mineral policy is still under discussion and because a provisional version of the effect model STONE was used. Nonetheless the main policy conclusions about amending the national eutrophication problem in the periode 2016-2030 as compared to 1986-2000 are considered robust.
html.description.abstractTen behoeve van de vijfde milieuverkenning is de voorgenomen Integrale Aanpak van de Mestproblematiek van de Nederlandse regering doorgerekend met het model STONE naar landsdekkende milieueffecten op bodem, bovenste grondwater en belasting van het regionale oppervlaktewater voor de periode 1986 tot 2030. De resultaten van deze berekeningen moeten als indicatief worden aangemerkt omdat het mestbeleid nog niet definitief is vastgelegd en omdat met een voorlopige versie van het model STONE is gerekend. Met name de volgende elementen van STONE hadden een voorlopig karakter: de ruimtelijke schematisering van Nederland, de gewasafvoer en toetsing aan waarnemingen. De milieu-effecten van het mestbeleid zijn in beeld gebracht via de volgende indicatoren: 1- De Stikstof balans van de Nederlandse bodem en uitsneden hiervan naar gewasgroep en bodemtype. Hierbij wordt met name gekeken naar de uitspoeling naar het grondwater en de afspoeling naar oppervlaktewater. 2- De Fosforbalans van de Nederlandse bodem en uitsneden hiervan naar gewasgroep en bodemtype. Hierbij wordt met name gekeken naar de accumulatie in de bodem en de afspoeling naar oppervlaktewater. 3- De nitraatconcentratie in het bovenste grondwater en ontwikkeling van het areaal waarin deze concentratie voldoet aan de kwaliteitsdoelstelling voor nitraat. 4- De fosfaatverzadiging van de bodem ontwikkeling van areaal zandgronden dat fosfaatverzadigd is volgens het Protocol Fosfaatverzadigde Gronden.


Files in this item

Thumbnail
Name:
408129020.pdf
Size:
856.8Kb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record