Show simple item record

dc.contributor.authorEijkeren JCH van
dc.date.accessioned2007-02-27T12:55:18Z
dc.date.available2007-02-27T12:55:18Z
dc.date.issued2000-06-20en_US
dc.identifier630020002en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10029/9612
dc.description.abstractA model describing metabolism experiments with precision-cut liver-slices incubated in a culture medium is developed. Formal mathematical techniques are presented that solve the problem of identifying the specific intrinsic liver clearance from the experimental data. The formal solution is discussed from the perspective of experimental practice. A necessary condition for identification is sampling parent compound in slice or culture medium. However, sampling parent compound in slice and additionally metabolite pooled from medium and slice is required by experimental limitations. Moreover it appears that identification is unreliable when the value of the slice's intrinsic clearance exceeds the diffusion rate of transport of the parent compound from the culture medium to the slice, a condition to be verified only afterwards.
dc.description.abstractEr wordt een model ontwikkeld dat metabolisme experimenten met liver-slices beschrijft die geincubeerd worden in een kweekmedium. Er worden formele wiskundige technieken geintroduceerd die het probleem van de identificatie van de specifieke intrinsieke leverklaring oplossen. Deze formele oplossing wordt bediscussieerd vanuit het oogpunt van de experimentele praktijk. Een nodige voorwaarde voor identificatie is de bemonstering van de moederstof in de slice of het kweekmedium. Maar door de experimentele limitaties is het vereist de moederstof in de slice te bemonsteren en daarnaast ook de metabolieten samengevoegd uit slice en kweekmedium. Bovendien blijkt dat de gevonden waarde voor de klaring onbetrouwbaar is als deze groter is dan de diffusiesnelheid van transport van moederstof van kweekmedium naar slice.
dc.format.extent1157000 bytesen_US
dc.format.extent1184185 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenen_US
dc.publisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVMen_US
dc.relation.ispartofseriesRIVM Rapport 630020002en_US
dc.relation.urlhttp://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/630020002.htmlen_US
dc.subject.otherin vivo- in vitro extrapolationen
dc.subject.otherphysico- chemical modelen
dc.subject.othercompartmental system analysisen
dc.subject.othersimulation of experimentsen
dc.subject.othermodel sensititivyen
dc.subject.otherparameter sensitivityen
dc.subject.othererror propagationen
dc.titleIdentification of specific intrinsic liver clearance from a precision-cut liver-slice experimenten_US
dc.title.alternativeIdentificatie van de specifieke intrinsieke leverklaring uit een liver-slice experimenten_US
dc.contributor.departmentLBMen_US
refterms.dateFOA2018-12-18T17:40:58Z
html.description.abstractA model describing metabolism experiments with precision-cut liver-slices incubated in a culture medium is developed. Formal mathematical techniques are presented that solve the problem of identifying the specific intrinsic liver clearance from the experimental data. The formal solution is discussed from the perspective of experimental practice. A necessary condition for identification is sampling parent compound in slice or culture medium. However, sampling parent compound in slice and additionally metabolite pooled from medium and slice is required by experimental limitations. Moreover it appears that identification is unreliable when the value of the slice's intrinsic clearance exceeds the diffusion rate of transport of the parent compound from the culture medium to the slice, a condition to be verified only afterwards.
html.description.abstractEr wordt een model ontwikkeld dat metabolisme experimenten met liver-slices beschrijft die geincubeerd worden in een kweekmedium. Er worden formele wiskundige technieken geintroduceerd die het probleem van de identificatie van de specifieke intrinsieke leverklaring oplossen. Deze formele oplossing wordt bediscussieerd vanuit het oogpunt van de experimentele praktijk. Een nodige voorwaarde voor identificatie is de bemonstering van de moederstof in de slice of het kweekmedium. Maar door de experimentele limitaties is het vereist de moederstof in de slice te bemonsteren en daarnaast ook de metabolieten samengevoegd uit slice en kweekmedium. Bovendien blijkt dat de gevonden waarde voor de klaring onbetrouwbaar is als deze groter is dan de diffusiesnelheid van transport van moederstof van kweekmedium naar slice.


Files in this item

Thumbnail
Name:
630020002.pdf
Size:
1.129Mb
Format:
PDF

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record